Коткування – добре чи зле?

Коткування – добре чи зле?

Коткування – це технологічний процес, який використовується, в першу чергу, для ущільнення ґрунту, а також для подрібнення грудки та вирівнювання поля. А ще котками знищують льодяну кірку на посівах озимини. Для кожної задачі існує свій коток. Так для ущільнення сім’яложе достатньо маленького гумового коточка за сошником, а для того, щоб розбити брилу після оранки треба вже важчі котки грудобої. Котків є багато і всі вони можуть виконувати своє призначення, яке залежить від Вас! Саме ви обираєте коли час робити ту, чи іншу операцію і коткування або покращить або погіршить результат. До прикладів!

Дуже часто у липні-серпні можна побачити в моєму регіоні – десятки і сотні потужних тракторів піднімають цілину. Це жарт про цілину, але дивлячись на те, що вони роблять стає моторошно! Зернові зібрали – треба пахати. Плуг не лізе у пересушений ґрунт – нічого! Заглиблюй, у нас є запаяна рама. Пам’ятайте, обробляти пересушений та перезволожений ґрунт не можна.

Ще можна закрити очі на це, якщо строки горять, площ багато, а трактор один. Вибрати менше зло, так сказати досвідчені господарі чекають до 1-2 дощика і обробляють нормальний ґрунт через місяць.

А тепер уявіть нашу реакцію, коли через день на ці вивернуті чемодани запускають важкий трактор з важкими котками грудобоями. Рука – обличчя!

Навіщо рихлити ґрунт, щоб потім його ущільнювати!? Логіка просто зашкалює! А саме страшне навіть не у кінцевому результаті! Адже ґрунт зрихлити, а потім у два сліди ущільнити. Найстрашніше у цій ситуації – це знищення структури ґрунту. При обробці пересушеного ґрунту змінюється його структура, знищуються природньо створені агрегати та нарізаються нові, плугом. Чим це страшно? Безструктурний ґрунт набагато сильніше піддається ерозії, як водній, так і вітровій. Та парадокс ситуації в тому, що оброблений таким чином ґрунт втрачає структуру та буде набагато швидше ущільнюватись під дією природних факторів та після проходу техніки.

Котки являються тим інструментом, який руйнує структуру ґрунту. І чим важчий каток, тим більшої шкоди він завдасть! Так ви можете отримати якісь переваги у рік використання, але на майбутнє – Ви самі собі шкодите!

Які ж котки можна використовувати?

Спираючись на досвід нашої команди, та консультантів, ми вивели наступні випадки, які можна назвати маленьке зло заради великого добра.

Отже, застосовувати  котки виправдано в першу чергу при посіві. Прикочуючий маленький коточок за сошником точно зробить більше користі ніж всі інші, ущільнивши насіннєве ложе. Другий випадок – це трубчасті котки, якими агрегатуються культиватори. При передпосівній обробці ґрунту вони дозволяють більш якісно вирівнювати площу, що дасть змогу якісніше висіяти насіння в ґрунт. Ще один випадок, коли каток принесе більше користі, ніж шкоди – це коткування льодової кірки.

Це була думка нашої команди про коткування. Рекомендуємо вам задуматись; «А чи правильно я використовую котки?».

Made with