АгроФЕЙЛ #1. Дикамба і 2,4Д - гербіцид не працює?

АгроФЕЙЛ #1. Дикамба і 2,4Д - гербіцид не працює?

У нас на каналі знову нова рубрика! Як показала практика, найефективніший спосіб засвоїти знання – це вчитися на своїх помилках. Але кому хочеться помилятись, якщо це може коштувати цілого сезону збитків? Тому краще вчитися на помилках «сусіда». От ми у наших сусідів підгледіли і тепер «зливаємо» такі «фейли» Вам. І рубрика в нас називатиметься відповідно – АгроФейл. Фейл з англійської помилка, отже кожного четверга о 16.00 ми будемо наводити приклади невдалого проведення польових робіт і висвітлювати нюанси. А головне – підкажемо Вам, як уникнути подальших проблем.

Сьогодні спробуємо розібратись, чому перевірені досвідом та часом Дикамба і 2.4 Д можуть не спрацювати. Дикамба і 2.4 Д – це синтетичні ауксини. Як вони працюють?

Додаючи до рослини такі препарати, ми до вже існуючих гормонів, підкидуємо додаткові. Вони рухаються по всій рослині, концентруючись у точках росту. І, зібравшись у м’яких місцях рослин, буквально розривають її. Але є одне “але”. Працювати синтетичні ауксини, такі як всім відомий Діален, будуть лише від +10С. Ідеальною вважається температура від +15С до +20С. Чому так? Чим вища температура, тим швидше гормони росту рухаються по рослині. Тим більше вірогідності, що такі накопичення принесуть бурянам шкоду. Можливо хтось спостерігав, як при нормальних умовах працює на полі Дикамба? Через 40 хв після її внесення рослини починають вянути, скручуватись, а потім і зовсім гинуть.

Дикамба і 2.4Д застосовуються на зернових або на кукурудзі для контролю коренепаросткових або дводольних бурянів шляхом порушення гормональної регуляції всередині рослин.

У нашім практиці було кілька випадків, коли фермери скаржились, що в них не спрацював 2.4Д. “Як таке може бути? Я ж вніс гербіцид!” І ніби-то температурного режиму дотримався. Що за проблема?

Давайте спробуємо розібратись. Вніс наш фермер, наприклад, 2.4Д на кукурудзу при температурі повітря +10С. А на наступний день після внесення пішло різке зниження температур. Та ще й зекономив наш фермер, вирішив, що йому вистачить мінімальної норми препарата. От і маємо результат – 2.4 Д працює погано, або й не працює взагалі.

Колеги, не секрет, що від впливу низьких температур продовжується період, коли препарат повинен спрацювати.

І чим довший цей період, тим менший негативний вплив на рослину. Тим більша вірогідність, що бурян скомпенсує його дію. Наприклад, в оригінальній Дикамбі BASF вікно застосування від 0,4 до 0,6 л/га. Якщо ви внесли 0,4 і пішло зниження температур менше ніж 8-10 градусів, то дводольні буряни можуть залишитись живі. Особливо ті, які були вже більшими, адже тут ніхто не відміняв концентрацію на одиницю живої маси.

Тож як уникнути такого негативного ефекту?

Якщо у Вас температура +8С, а Вам вже треба обовязково внести гербіцид, бо фаза пішла, то збільшуємо гектарну норму гербіцида.

Made with