Агрофейл №2. Євролайтнінг не спрацював! 0,8 л/га і 2017 рік

Агрофейл №2. Євролайтнінг не спрацював! 0,8 л/га і 2017 рік

Рубрика “АгроФейл” на HarvestDiary триває. Вчимося на чужих помилках і розбираємося, як не допустити нових. Дякуємо колегам не лише за поради, але й за їхні “фейли”. Нагадуємо, “фейл” з англійської помилка. І сьогодні ми поговоримо про одну з таких. Чому не працює Євро-Лайтнінг? Дивно? Нас також це здивувало. Розберемося прямо зараз.

Нам відомо 2 випадки, коли у 2017 році в людей не спрацював Євро-Лайтнінг. У чому ж проблема? Навряд чи в якості. Це гарний німецький препарат, без якого, за виключенням Пульсару, неможливо обійтись при вирощуванні соняшника за Clearfield технологією. А в нашому регіоні, до речі, більша частина фермерів вирощує “соняхи”. Ну, як більша? Всі цим займаються, або вже планують на майбутнє. І, приблизно, третя частина агрономів залишається вірною Clearfield.

У реєстрації Євро-Лайтнінгу вказана гектарна норма – до 1,2 л/га. А в нас як буває? Навіщо виливати стільки препарату, якщо норма в обсязі 0,8 л/га нормально працює? Фермери звикли до таких показників, хоча представники BASF застерігають – для гарної грунтової дії зменшувати гектарну норму, від тієї, що вказана в реєстрації, не рекомендується.

Що ж сталося у 2017-му після внесення Євро-Лайтнінга 0,8? У тих, в кого оприскувач був налаштований правильно, Євро-Лайтнінг забрав усі буряни, на які попав. Але питання виникли пізніше, коли почали сходити амброзія, нетреба і лобода. Побачивши таку картину, наші фермери почали бити на сполох: “Я ж вніс Євро-Лайтнінг, в нього ж така крута грунтова дія! Чому не спрацював?”. А все тому, дорогі колеги, що коли хочете гарну грунтову дію, не забувайте, що ефект буде лише якщо гербіцидна діюча речовина звяжеться із вологою у грунті.

А тепер пригадаємо – була якась волога на момент внесення Євро-Лайтнінгу в минулому році? Якби ж… У 2017 році в середині травня (2-3 декада) у нас була екстримальна посуха. 3-4 см пересушеного грунту, пилюки.

Виходить, що вегетуючі рослини, на які попав препарат, загинули. А той препарат, що попав на травку, на пиляці висох, його вітром розмело. Про яку грунтову дію може йти мова, та ще й при гектарній нормі 0,8 л/га?

Тож вчіться на чужих помилках. У каталогах та інструкціях просто так нічого не пишуть. Ці знання здобувалися роками у ході ретельних досліджень. Тому, якщо не хочете буквально викидати гроші на вітер, як у випадку із неправильним внесенням Євро-Лайтнінгу, дослухайтесь до порад професіоналів.

Напишіть нам, можливо ви знаєте випадки невдалого застосування Євро-Лайтнінгу і чи вважаєте правильною думку про те, що треба інструкцій дотримуватись беззаперечно.

Made with