АгроФейл №4. Пульсар + Бі 58 ПАЛЯТЬ горох!

АгроФейл №4. Пульсар + Бі 58 ПАЛЯТЬ горох!

Не спите ночами? Все думаєте, як можна Пульсаром і Бі 58 спалити горох? Тоді цей випуск саме для Вас. А якщо серйозно, от такий фейл не залишив байдужою команду HarvestDiary. Раді вітати Вас у нашій постійній рубриці АгроФейл. Агро – аграрний. Фейл – помилка. Не допускайте помилок. Вчіться на чужих. З Вами Настя. Поїхали!

Горох – це культура, яка вривається в сільське господарство Півдня України. Посівні площі ростуть. А технологію вирощування та захисту цієї культури пам’ятають далеко не всі.

Тому в сучасних агрономів останні 4 роки виникає багато питань і неточностей з цього приводу. Завдяки цьому маємо нові фейли для нашої рубрики. Жартую. Отже, два цікавих випадки в нашій практиці. Люди спалили горох за допомогою фосфорорганіки і АЛС інгібіторів, зокрема Бі58 і Пульсару.

Перший випадок. Один агроном, ім’я якого називати ми не будемо, зробив бакову суміш із фосфорорганіки і Пульсара. В результаті – десикація гороху, не відходячи від каси. От таке дороге задоволення, враховуючи, що десикант в рази дешевший, ніж подібний процес. Що ж пішло не так?

Пульсар інгібує ацетолактат синтетазу, відповідно, в рослині перестає синтезуватися білок, а фосфорорганічні інсектициди – це дуже активні сполуки, які активно рухаються по всій рослині. Відповідно, чим вища температура, тим швидше вони рухаються. Відповідно, АЛС інгібітори повинні концентруватися в точці росту, щоб бурян далі не ріс. А якщо змішати їх разом, то АЛС інгібутори будуть рухатися по всій рослині. Матимемо сильний фітотокс. Безсумнівно, рослина загине.

Є ще один, крутіший випадок!

Агроном у великому господарстві памятає, що не можна змішувати фосфорорганіку з АЛС інгібітором і вносити її на горох. Що він робить? В нього по полю бігає багато-багато довгоносиків. Він вносить Бі 58 з Фастаком з вечора, а зранку заряджає гербіцид, тому що фаза проходить і треба бігом робити. Буквально через 3 дні бідолаха хапається за голову, не знає, що робити – пропадає цей горох. І чого б це його горох пропав?

Він же не змішував у баку, не робив агресивної суміші. Але фосфорорграніка вже була в рослині із максимальною концентрацією. І в цей момент він туди додав ще й АЛС інгібітора у вигляді Пульсара. І як результат – мінус 18 га гороху. Вуаля! Отримайте, розпишіться. Колеги, не допускайте такого у своїй практиці. Треба робити розрив хоча б 5-7днів, залежно від температури. Це робиться для того, щоб концентрація фосфорорганічного інсектициду перерозподілилася по рослині, щоб вона не була критичною в точках росту, адже тоді ми отримаємо дуже сильний фітотокс і випадіння культури.

Made with