АгроФіл №4 Біологічна врожайність ріпаку

АгроФіл №4 Біологічна врожайність ріпаку

Як визначити біологічну врожайність ріпаку? Обираємо у себе на полі кілька типових рослин. Рахуємо кількість стручків і визначаємо середню урожайність. Потім число стручків на одній рослині множимо на кількість рослин на гектарі. Досліджуємо це питання на прикладі гібриду Сансей компанії Monsanto. Для нашої зони із нестійким зволоженням компанія рекомендує 400 тис рослин/га. Отже, рахуємо, яка буде врожайність для такої густоти.Найперше прораховуємо, скільки насінин в одному стручку. У середньому – це 20 насінин. Отриману кількість стручків множимо на кількість насінин у стручку і множимо на m 1000 насінин ріпаку – 3 г. Це приблизна цифра, враховуючи малу кількість опадів у цьому сезоні.

В ході прорахунків отримуємо 5,5 т/га.

Треба враховувати, що біологічна врожайність зазвичай завищена, адже є фактори, які можуть стрімко зменшувати урожайність.

Наприклад, у період, коли цвів ріпак, були різкі перепади температур: +6…+8 С вночі і майже +35 С вдень. Через це рослини можуть постраждати від стресу або й взагалі не запилились. В наслідок чого бачимо – на рослинах у деяких місцях відсутні стручки. Є й такі випадки, коли на ріпаку відсутні верхівки: це означає, що рослину з’їв шкідник. Крім того, ніхто не застрахований від проблем із хворобами на ріпаку. Так можемо спостерігати – стручок ще не сформувався, але вже висох. Такий от патоген.

Іноді культуру треба банально рятувати від висипання. Хтось ріпак клеїть, хтось десикує. У нашому регіоні найчастіше все ж таки десикують. Кажуть, що клеїти на сьогоднішній день “не модно”, бо існують непогані фунгіциди, які допомагають рослині не розтріскуватися і не висипатися.

Made with