АгроНЯНЯ #12 Челендж, Пледж чи Сальса?

АгроНЯНЯ #12 Челендж, Пледж чи Сальса?

З Вами знову АгроНЯНЯ. Спілкування з Вами підігріває цікавість до нових тем. Особливо вдячні вам за коментарі. Минулого тижня я запитувала: “Який у вас досвід використання нових препаратів по вегетації класичного соняшника: Челендж, Пледж і Сальса? Які бур’яни ними контролюєте? Якою гектарною нормою? У яку фазу соняшника?”

Давайте подивимось, що нам розказали про власний досвід колеги. Андрій Симоненко пише: “Пледж завжди палить, 100 га спалив на днях. Сім’ядольні і справжні листки коричневі, можна сказати, відмерлі, тільки стебло і точка росту зелені.

Пледж, як і Челендж, завжди палить, чи то мінімальна норма чи максимальна. Був проти його внесення, але вибору не було”.

Врешті-решт у коментарях із Первым сельхозканалом зійшлися на тому, що краще механічним обробітком спасатися від бурянів.

Едуарду Мисюкевичу більше пощастило – його соняшник після застосування Пледжу вижив. Оклигав десь на 9-12 день.

Стосовно Челенджу те ж саме. Андрій Калініченко пише: “Сусід Челенжом нормою 1.4л/га, 230 л води підпалив соняшник”.

А от із Сальсою справи вже набагато краще:

Hanter 1970 зазначає:

“Сальсою працював в 2016 році по соняху-25 грам на гектар – щирицю та свиріпу прибрало на раз, ніяких післядій не помітив”.

Але тут є один момент. Не всю свиріпу прибирає Сальса. Їх близько чотирьох видів, тих бур’янів, які у простонародді називають “свиріпою”. Тому треба бути особливо уважними із рекомендованим списком бур’янів, які контролює Сальса.

Максим Тютюнник поділився з нами спектром бур’янів, який прибрав Сальсою у себе на соняшнику:

“Норма 20-22 г/га, спектр действия – это щарица, горец почечуйный, сурепа (гірчиця польова). А вот осот только притупляет, но не берет. Он идет дальше. Фаза внесения 2-4 настоящих листа  подсолнечника – в ранние фазы развития сорняков (семядоли 2-4 листа)”.

Отже, що можна сказати, враховуючи власний досвід і досвід наших колег?

Сальса – старий перевірений гербіцид, який допоможе Вам впоратися з широким спектром бур’янів і відгуки про його застосування не такі вже погані, я б сказала, навпаки…

А от Челендж і Пледж призвели до сильного фітотоксу на рослинах, а в деяких випадках – навіть і до загибелі культур. Не варто забувати. Ці два препарати – страхові гербіциди. Їх використання буде доцільним лише в тих випадках, коли іншого виходу нема. Коли це вже така собі “остання лінія оборони”. Це, скоріш за все, ситуації, коли фермер всерйоз думає над тим, щоб задискувати і пересіяти.

Тому підходьте до вибору препарату особливо уважно, від цього залежить цілісність вашого врожаю.

А у нас нове питання від редакції HarvestDiary. Зараз особливо цікаво, який гербіцид ви вважаєте найкрутішим для кукурудзи? Яким гербіцидом на кукурудзу користуєтесь і з яких причин?

Made with