АгроНЯНЯ #14 Класична, Clearfield чи ExpresSun?

АгроНЯНЯ #14 Класична, Clearfield чи ExpresSun?

З Вами АгроНЯНЯ. Пам’ятаєте? У минулому випуску ми заклали початок для глядацького голосування, яке допоможе нам визначити переможця серед трьох технологій вирощування соняшника. Класична, Clearfield та ExpresSun. Для тих, хто слідкує за активністю в коментарях відповідь може здаватися очевидною. Давайте пригадаємо, яку статистику вирощування соняшника в Україні ми наводили раніше на нашому каналі.

Із кожним роком прогресія у питанні збільшення площ під гербіцидними технологіями зростає. А класичного соняшника, навпаки, почали сіяти значно менше. Тим паче, зазирнувши до наших коментарів, бачимо, ситуація майже не змінилась. 7 коментарів за класичну технологію. Завсегдатай Игракович пише:

“Якщо орієнтуватись на максимальний урожай, то тільки “класика”. Чим менше пестицидів, тим краще. Рослина сама знає, що їй потрібно і ми повинні допомогти їй, а не сунути носа туди куди не потрібно. Адже заповідь – не нашкодь!”

Юрка Савченко кардинально проти Clearfild через його післядію на озимині: “Працюємо по класичній системі, під культивацію ацетохлор, а потім міжрядка і окучування, повністю влаштовує”.

Олег Коваленко також за класику. “Найдешевше Ацетохлор+Прометрин, але я б не радив! Ацетохлор краще замінити на Пропізохлор! А найкраще, як на мене, то це Примекстра Голд і всі питання зняті!” Дякуємо за поради прихильникам класичної технології.

Два коментаря залишили на користь Євро-Лайтнінга і лише один – за технологію ExpresSun, або, як її ще називають, під Гранстар. Пише наш активний підписник V Lupashko: “Експрес+грамініцид майже так само ефективно як і система чисте поле, але з меншою післядією на майбутню культуру. Класику навіть не розглядаю”.

Завжди приємно читати досвідчену думку наших підписників і їх розгорнуті відповіді на питання. Щедрий Лан ділиться із нами досвідом стосовно використання кожної із трьох технологій:

“При ранніх строках посіву використовую CL або CLP тому що можна проконтролювати як дводольні, так і злакові бур’яни. Експресс Сан або Сульфо використовую на тих полях де є осоти, бо не секрет що трибенурон-метил є непоганим діючим при боротьбі з осотом. А якщо з’являться злаки, то є великий вибір гербіцидів проти них у посівах соняшника. Класична. Використовую Пріму Екстра або суміш прометрину 2,5 л/га та пропізохлору 2-2.2л/га. Результатом задоволений. А взагалі тема дуже цікава і 3 реченнями не розповісти. Можна додати до ґрунтових гліфосати якщо є необхідність. Варіантів безліч”.

Цілком із Вами згодні, трьома речення справді обійтися дуже важко. Тому ми ще будемо робити випуски на тему плюсів та мінусів цих технологій.

Отже, улюбленець цього випуску за версією наших глядачів – Класична технологія вирощування соняшника! Це повністю відображає статистику посівних площ соняшнику в Україні.

Звичайно, у кожного своя думка, але й не звертати уваги на те, що популярність Clearfield та ExpresSun зростає не можна.

А в нас нове питання від одного із наших найактивніших підписників, Васі Конда. Він запитує, чому на сої немає бульбочок. Отже, просимо Вас поділитись секретами інокуляції та її успішними прикладами!

Made with