АгроНЯНЯ #5 Чому листя кукурудзи та пшениці фіолетове?

АгроНЯНЯ #5 Чому листя кукурудзи та пшениці фіолетове?

Давайте пригадаємо, про що ми говорили на минулому тижні. Наш глядач V Lupashko запитував: “Що можете сказати про особливості листкового підживлення фосфорними добривами? Чи правда, що молекула фосфору надто велика і рослина фізично не може її поглинути?”. Ми вже говорили, таку проблему на полях видно одразу – вона показує себе у вигляді фіолетового листя кукурудзи чи пшениці. Спостерігали таке на полях сусідів? Жартую.

Дякуємо всім, хто відгукнувся на питання. Круто, коли серед наших глядачів є профі своєї справи. Так чому ж, насправді листя фіолетове, замість того, щоб мати гарну фотосинтетично активну зелененьку поверхню?

Андрій Тузовський пише:

“Стосовно фіолетового забарвлення на кукурудзі та пшениці можна виділити 2 причини: нестача фосфору на пшениці, в кукурудзі те ж саме при низьких температурах у ранніх посівах”.

Андрію, маєте рацію. І, відповідаючи на питання V Lupashko, поясню, чому насправді, листя стає фіолетовим.

Очевидно, що зміна забарвлення із зеленого в будь-який інший – це ознака дії стресу. Адже фотосинтезуючі рослини повинні бути зелені. Та сьогодні питання про фіолетове забарвлення. Науковці стверджують, що причиною цьому є низькі температури, внаслідок чого погіршується обіг фосфору в рослині та ризосфері.

Фосфор малорухомий – чим нижча t, тим менше він рухомий, саме тому листочки стають фіолетові в озимини та кукурудзи. Звичайно, є й генетична схильність до фіолетового кольору у кукурудзи. Так, існують гібриди, що на ранніх фазах розвитку мають частково фіолетове забарвлення. У тому випадку, коли такі зміни не передбачені сортом, можна мінімізувати явище внесенням підвищених норм фосфорних добрив з осені або застосуванням фосфорних добрив по вегетації. Але жоден із цих способів не дає 100% гарантію.

Що ж робити, запитаєте Ви? Просто чекати поки сонечко нагріє грунт і рослинки. Це буде логічно. Температура підвищиться – фосфор стане рухомим і рослина зможе здійснювати з ним процеси. Є ще варіант і з різними антистресами, але їх ефективність під великим питанням.

Але чому ж так відбувається?

Швидкість надходження елементів живлення тісно пов’язана із розміром іонів.

Ось схематичне зображення для кращого розуміння.

Виходить, справді, забарвлення листя залежить від розміру молекули фосфору.

А у нас нове питання, відповіді на яке треба писати у коментарях! Від IVAN 1111: Скрін 3 “Гербіциди соєві, будь-ласка! Не Раундап”. Шановні глядачі, в Україні більший відсоток господарств сіє ГМО сою, тому Раундап у цій ситуації є прекрасним рішенням. А без Раундапу? Що можемо запропонувати колезі-агроному? Діліться своїми схемами гербіцидного захисту класичної сої в коментарях і найкращі з них потраплять вже у наступний випуск! З нетерпінням чекаємо на ваші варіанти гербіцидного захисту сої без Раундапу.

Made with