АгроНЯНЯ #8 Чи можна вносити КАС по листу?

АгроНЯНЯ #8 Чи можна вносити КАС по листу?

Зараз весна, сезон посівних робіт. Наші агрономи в полі. І судячи з невеликої кількості переглядів, дивитися відео на YouTube їм нема коли. Але я рада, що на АгроНЯНЮ у вас завжди знайдеться час. Адже тут можна поставити найактуальніші питання, що хвилюють прямо зараз. От ви знаєте, що наступного тижня знову виходити в поле і у вас в роботі є певні неточності, можливо сумніви. Написали в коментарі, і АгроНЯНЯ з колегами прямо перед виходом в поле дають Вам цінну пораду. Наприклад, минулого тижня ми допомогли Марку Шквирі і всім, хто нас дивиться, зрозуміти чи є допустимим змішування рістрегулятора із гербіцидом в баковій суміші.

Цього ж разу у багатьох наших глядачів назріло питання – чи можна вносити КАС по листу?

Так, Григорій Страхов пише: “Скажите, пожалуйста, можно ли подкармливать ячмень по листу КАСом?”

Ми неодноразово говорили Вам про те, що така процедура небезпечна і малоефективна. Посилання знайдете прямо під цим відео.

Agronom green відповів: “Який кас по листу! Там не ті форми азоту, найефективніше карбамід+MgSo4”. Олександр Буслов також підтверджує, що ефективність карбаміду в рази більша. Дякуємо, колеги, за вашу думку.

Справді, КАС містить три форми азоту: амонійну, амідну, нітратну. Із них лише амонійна засвоюється рослиною по листу. Інші ж форми азоту вносимо в грунт, бажано ранньою весною по мерзлоталому. Тоді рослина матиме можливість засвоїти їх корінням. Відверто кажучи, ви витрачаєте кошти на вітер, коли вносите КАС звичайним оприскувачем на ячмінь чи будь-яку іншу культуру.

Григорій зазначає, що давав по пшениці 20 л КАСу і 80 л води. Можливо негативних наслідків не було, але й результат краще не стане. Рекомендуємо – вносьте карбамід чи селітру розкидачем РУМ по мерзлоталому, а коли грунт підсох – сівалками до виходу пшениці в трубку. Так як на сьогодні зернові вже пройшли 32 фазу ВВСН, актуальним буде внесення азоту оприскувачем. Тому для КАСу єдиним варіантом сьогодні буде внесення його дефлекторною форсункою. Вся магія полягає в розмірі краплі. Дефлекторна дає велику-велику краплину, яка під своєю вагою скочується в грунт і таким чином всі три форми азоту засвоюватимуться коренем. Так й шкоди рослині ми не нанесемо. Біурет не попалить листочки, коли на поле ледь пригріє сонечко. Отже, бережіть свої врожаї і дослухайтесь до порад своїх колег.

А в нас нове питання від Seryoga Molodiec: “Доброго дня, а як щодо суміші Пріми та 10 кг/га карбаміду?”

І аналогічне питання від Андрея Сытника: “Добрый день! Как вы смотрите на то, чтобы добавить в гербицид Дерби сульфат аммония? Чтоб он выступал как адьювант и брал более широкий спектр сорняков?”

Отже, дорогі наші агрономи: “Чи додаєте ви карбамід у бакову суміш сульфат магнію при оприскуванні. Якщо так, то по скільки і які цілі переслідуєте?”.

Кожного разу чекаємо вашої відповіді на поставлене в кінці відео питання! Тому пишіть, не жалійте знань для своїх колег.

Made with