АгроНЯНЯ #9 Чи можна додавати сульфат амонію до гербіцидів?

АгроНЯНЯ #9 Чи можна додавати сульфат амонію до гербіцидів?

Наші глядачі ставлять багато питань, які цікавлять буквально перед виходом в поле. Нагадую, перевага АгроНЯНІ в тому, що сьогодні від Вас питання а вже через кілька днів змістовна відповідь із порадами від колег. Отже, яке питання ми озвучували минулого тижня. Андрій Ситнік цікавився, чи можна додати в гербіцид Дербі сульфат амонію, щоб він виступав як ад’ювант і прибрав більш широкий спектр бур’янів. На що Валерій Дубровін одразу зреагував схвальною відповіддю: “Хорошая идея. Можно к Дерби добавлять сульфат магния или сульфат аммония 2-3 кг/га, действительно повышает эффективность Дерби”.

Отже, давайте спочатку розберемося, що таке ад’ювант. Бо, судячи з коментарів, не всі знайомі з цим поняттям. Ад’юванти – це допоміжні речовини, які сприяють затягуванню препарата в рослину. Багато хто рекомендує додавати до гербіцидів сульфат амонію, адже він долає бар’єр воскового нальоту, розм’якшуючи його структуру. Це все тому, що такий азотний розчин є кислим за своїм складом. Суміш сульфату амонію і Дербі, селективного гербіциду, допоможуть вам затримати препарат на рослині, більше того, не нанесуть культурі шкоди у вигляді опіків.

Але маємо для Вас певні застереження. Вносьте таку суміш по вегетації з нормою сульфату амонію не більше ніж 3 кг/га. З нашого досвіду хочу сказати, що 1 кг/га вважається оптимальним показником.

Що ж стосується думки про те, що сульфат підсилить дію усіх гербіцидів, не виключаючи Раундап, це абсолютна правда, враховуючи все вищесказане.

Із цим, сподіваюся, розібрались. Крім того, в минулій АгроНЯНІ я озвучувала питання від seryoga molodiec: “Доброго дня, а як щодо суміші пріми та 10 кг/га карбамиду?”

Відповідаю, так Сергію, можна. Звичайно ж, якщо вам дозволяють це зробити фаза культури і погодні умови. Від нас така порада – під час приготування такої суміші не забувайте, що це, все-таки добриво. Вносьте його в кількості 3-5 кг/га. А якщо ви бачите, що в період внесення сильна посуха, то не більше вказаної норми.

І, за традицією, АгроНЯНЯ обирає найактуальніше із поставлених в коментарях питання. На сьогоднішній день це petro pepa: “Скажіть, будь-ласка, посіяв яру пшеницю і горох 30. 04. Пізно, знаю. І що з цього вийде, хто знає… А другу культивацію не робив, бо не хотів пересушити. І площа в бур’янах. Якщо обприскувати Гліфосатом (Раундапом), можна чи ні? Підкажіть будь-ласка . Велике дякую”.

Дорогі наші агрономи, а ви контролюєте бур’яни Раундапом після посіву культур до появи сходів? Давайте разом придумаємо назву для такого агроприйому.

Made with