АгроНЯНЯ#4 Чи не пізно сіяти ячмінь?

АгроНЯНЯ#4 Чи не пізно сіяти ячмінь?

Поспілкуємося? З вами знову АгроНЯНЯ. Давайте пригадаємо, про що ми говорили минулого вівторка. Вася Конда питав “про максимально пізні строки висіву ярого ячменю у нашому регіоні. Бо зима ще не хоче відступати (судячи з прогнозу)”. Справді, це питання актуальне для всіх, хто збирався сіяти ранні ярі культури.

Подивимося, що нам відповіли колеги.

Відгукнулися найактивніші підписники. Так Тьома Ка пише: “Вообще нужно начинать сеять когда температура почвы на глубине посева достигнет +5 градусов. Но так как календарные сроки уже прошли мы будим сеять ячмень и горох как только получится выехать в поле. Но главное советую всем обратить внимание на норму высева”.

Agronom green радить нам: “По строках зараз дивитись не можна, фактори погоди ніхто не відміняв, сійте при фізичній стиглості грунту (як тільки є можливість підготувати площу та посіяти)”.

Дякуємо за відповідь.

Справді, зі строками висіву ми спізнилися майже на два тижні. Ранню яру культуру сіють із 2 декади лютого по 2 декаду березня. Виходить, минулого понеділка вже треба було вийти в поле. А це, як бачимо, не можливо через погодні умови. Через тиждень сівалкою вже можна буде зайти – прогнози біль-менш втішні. Але, як не крути, для ярого ячменю буде пізно. Якщо зараз посіяти, культура буде розвиватися надто швидко, фази розвитку проходитимуть раніше. А значить є великий ризик враження хворобами і фізіологічних порушень. Органогенез буде невиповненим. Тому, якщо ви екстримал, і все ж посієте на днях ячмінь, будете змушені за ним пильнувати.

А ми вам радимо, міняйте ранні ярі на пізні ярі, такі як соняшник, соя, кукурудза. У даній ситуації вони будуть більш вдячною культурою і дадуть гарний урожай. Адже є немаловажливий фактор – втрати вологи в цьому році на полях почнуться набагато пізніше – з кінця березня, а не з лютого. Значить запас продуктивної вологи більший. Тому є над чим подумати.

А поки нове питання від V Lupashko: “Що можете сказати про особливості листкового підживлення фосфорними добривами? Чи правда, що молекула фосфору надто велика і рослина фізично не може її поглинути? Дякую”.

Made with