Амофос

Амофос

Одним з основних елементів серед речовин, що застосовуються в аграрній сфері для отримання якісного врожаю, є мінеральні добрива. Мінеральні добрива є штучними речовинами, які містять поживні елементи та є необхідними у сільському господарстві. Завдяки їх застосуванню підвищується врожайність та якість культур, підвищується стійкість до несприятливих погодних умов. Найпопулярнішими на разі є азото-, фосфоро- та калійновмістні мінеральні добрива, адже саме цих речовин не вистачає грунту. Тому сьогодні мова піде про амофос – комплексне добриво, що містить азот і фосфор.

Амофос: особливості найменування та склад

Назва «амофос» не є словом іншомовного походження, або ж хитромудрою видумкою невідомого агронома. Її було утворено шляхом складання перших частин слів «амоній» та «фосфор». Закономірно з цього випливає, що основними компонентами добрива є ці дві хімічні речовини. Найголовнішою складовою амофосу є дигідрофосфат амонію NH4H2PO4. 

На даний момент популярними є два види – це 12:52 і 10:48 до складу яких входить приблизно 52% фосфору, 13% азоту і 12% амікака

Форфор виступає одним з основних елементів живлення сільськогосподарських культур. Він необхідний для формування репродуктивних органів у рослини, її швидшого дозрівання, підвищення стійкості до погодних умов, покращення урожаю та якості самої культури. Нестача цього елементу в грунті негативно позначається на розвитку рослин, зменшує якість врожайності та загальмовує процес росту.

Відсутність радіонуклідів, хлоридів, нітратів та важких металів стовідсотково забезпечує ріст та розвиток високоякісного продукту..Добриво виготовляють з чистої сировини, а саме ковдорського апатитового концентрату, що має у складі важливі мікроелементи Mn, Fe, Zn, B, Si (допомагають метаболізму культур). До того ж, амофос має унікальні особливості: він має рівномірний гранулометричний склад, не є гігроскопічним та не злежується. Його гранули міцні.

Застосування та переваги

                Амофос застосовується як добриво для великої кількості культур. Серед основних виділяємо сою, пшеницю, кукурудзу, жито, овес, ячмінь, рапс, соняшник, цукровий буряк, горох та ін. Як вже зазначалось вище, амофос є високоефективним добривом. Варто сказати про те, що воно застосовується на всіх типах ґрунтів для основного та присівного внесення, а також є універсальним для будь-яких кліматичних умов.

Відомо, що наша степова зона характеризується посушливістю та відносно невеликою кількістю опадів. Амофос є важливим компонентом покращення якості культур, адже у посушливих зонах кількість азотних та фосфорних добрив нерівномірна, тому його використання є доцільним у нашій місцевості. Якщо ж говорити про нейтральні та слаболужні ґрунти, то використання амофосу сприятиме створення комфортних умов для рослин, що звикли до великої місткості фосфатів.

Можемо зробити висновок, що застосування амофосу має наступні переваги:

  1. продуктивність рослин зростає;
  2. швидко розвивається коренева система;
  3. розвиток культур пришвидшується;
  4. підвищується стійкість рослин до несприятливих кліматичних умов, посухи, різноманітних хвороб;
  5. залежність розвитку культур від кліматичних умов зменшується;
  6. якість врожаю підвищується.
Made with