Азот та його форми як важлива складова врожайності.

Азот та його форми як важлива складова врожайності.

Азот (N) є одним з основних біогенних елементів, який входить до білкових речовин та багатьох життєво необхідних для рослинного організму органічних сполук таких як ліпоїди, хлорофіл, алкалоїди, фосфатиди, нуклеопротеїди, а також важливих ферментів. Середній вміст азоту в сухій речовині рослин становить від 0,4 до 5%.

Азот впливає на інтенсивність синтезу білків, значно прискорює зростання рослини, з його допомогою гальмується старіння організму рослин, а життєдіяльність листків значно подовжується та підсилюється. За регулярного підживлення рослин цим елементом живлення спостерігається зміцнення стебла та підвищення продуктивності культур.

Основні форми азотних добрив

Залежно від того, в якій амонійній формі перебуває азот, розрізняють 6 його основних форм: аміачна, амонійна, нітратна, амонійно-нітратна, амідна. Кожна з цих форм необхідна рослинам для різних потреб, саме тому слід добре розібратися: коли і для чого треба використовувати кожну з них.

Аміачна форма  – являє собою рідкий (безводний) та водний аміак, чи аміачна вода. Такий аміак допомагає краще розвиватися кореневій системі рослини, сприяє кущінню, сприяє кращому засвоєнь рослиною фосфору, бору, сірки та інших життєво важливих елементів живлення. Це – найкраща форма азоту для внесення в ґрунт як передпосівне удобрення. Вона добре зв’язується з ґрунтом та здатна вільно засвоюватися рослиною навіть за низьких температур. Під озиму пшеницю такі добрива рекомендується вносити ранньою весною, а під цукровий буряк під час культивації та підживлення.

Амонійна форма – найчастіше використовується як основне добриво до сівби сільськогосподарських культур. Через кислотність амонійних добрив, виникає зміна реакції ґрунтового середовища, адже рослини поглинають катіони амонію. За рахунок цього в ґрунті залишаються кислотні залишки, які його підкислюють.

Нітратна форма – є найкращою формою азоту для підживлення рослин, тому необхідність її використання найвища в період інтенсивного зростання рослини. Вона підсилює і прискорює засвоєння культурами калію, кальцію та магнію. Використовується як підкореневе живлення. Недоліком є швидке вимивання опадами, адже ґрунт не здатний її затримати. Найкраще засвоюється рослинами при високих температурах.

Амонійно-нітратна форма  – це універсальна форма азотного добрива, яку слід вносити як перед сівбою, так і для підживлення рослин.

Амідна форма – значно сприяє зменшенню накопичення нітратів в рослинному організмі. Дуже погано засвоюється при низьких температурах, повільно впливає на культуру.

Азотне голодування рослин

Нестача азоту в рослинному організмі проявляється в значній затримці росту. При дефіциті азоту стебла рослини стають витягнутими та тонкими, галузяться слабко. В такому випадку листки стають малими, репродуктивні органи формуються та розвиваються повільно. Перш за все, помітно змінюється забарвлення нижнього листя (воно стає занадто світлим), потім листки жовкнуть, поступово змінюючи забарвлення на оранжеве та червоне, а згодом відмирає. Продуктивність рослин значно зменшується. Але й надлишок азоту не призводить до кращої врожайності.

Made with