Бавовникова совка і Кукурудзяний метелик

Бавовникова совка і Кукурудзяний метелик

БАВОВНИКОВА СОВКА

Починаючи з другої половини літа на переважній більшості території України з'являється друге покоління одного із найбільш проблемних шкідників кукурудзи - бавовникової совки, а на півдні Херсонської, Миколаївської та Запорізької областей відродження личинок починається ще на початку липня. Тривалість появи гусені нового покоління є неоднорідною через розтягнутий період відкладання яєць (приблизно 20-25 днів).

Шкодочинність бавовникової совки дуже висока. Без проведення профілактичного інсектицидного захисту навіть середній рівень заселення (ураження 50-70% рослин посіву) прямі втрати врожаю можуть сягати 5-10 ц/га. Але ураження рослин бавовниковою совкою призводить і до опосередкованих втрат, а саме до ураження качанів червоною, фузаріозною та іншими видами гнилей, особливо за високої вологості повітря. Пошкоджене й уражене зерно кукурудзи в такому разі є некондиційним та непридатним для використання у господарських цілях.

У контролі другого покоління бавовникової совки важливу роль відіграє знищення бур'янів (особливо амброзії та щириці, що є кормовими культурами для гусені). Також можливий хімічний контроль за допомогою препаратів на основі хлорпірифосу або лямбда-цигалотрину (Нурел ДШаманКарате ЗеонКайзоЗалп). Але варто пам'ятати, що гусінь другого покоління має високу стійкість до препаратів.

undefined

КУКУРУДЗЯНИЙ МЕТЕЛИК

Водночас із бавовняною совкою кукурудзу пошкоджує ще один шкідник - гусінь стеблового (кукурудзяного) метелика. Після появи з яєць гусінь швидко розселяється по рослині кукурудзи, особливо у захищених місцях (у пазухах листка, під обгортками качана тощо) та вгризаються в середину стебла, де живляться. Вони пошкоджують листя, стебла, качани та волоть кукурудзи. Як і у випадку із совкою, уражені гусінню кукурудзяного метелика рослини більше уражаються хворобами. Пошкоджені стебла кукурудзи від вітру ламаються й падають, качани та волоть також ламаються у місці прикріплення. Лише прямі втрати врожаю від заселення посіву кукурудзяним метеликом можуть сягати 12-15%, а за масового заселення - до 50%.

  Для контролю кукурудзяного метелика потрібно проводити знищення товстостеблих бур’янів, які є додатковою харчовою базою для гусені. Також можливий дворазовий випуск вогнівкової раси трихограми на початку відкладання яєць і через тиждень. При досягненні стебловим метеликом ЕПШ (5 кладок яєць на 10 рослин) доцільно проводити інсектицидний захист із застосуванням сумішей піретроїдних і фосфорорганічних препаратів у половинних нормах їх витрат (Бі-58 + ФастакНурел ДШаманСупер Бізон).  

Made with