BBCH пшениці (Частина 2)

BBCH пшениці (Частина 2)

Продовжуємо розповідати й відкривати Вам нове про фази розвитку пшениці за шкалою ВВСН.

Як ми говорили в попередньому випуску після фази стеблування слідує фаза колосіння.

Макростадія 5. З викиданням колосків починається колосіння (51-55).

Одночасно із інтенсивним ростом стебла, відбувається вихід колоса із піхви верхнього листка, це означає початок фази колосіння.

Що характерно, прохолодна погода уповільнює даний процес, а тепла, на противагу – прискорює.

Продовжується формування репродуктивних органів, наростання вегетативної маси і сухої речовини. Інтенсивність цих процесів залежить від наявності вологи та елементів живлення. Це найбільш ефективний період для обробітку фунгіцідами.

Макростадія 6. Незабаром після колосіння  пшениці починається її цвітіння (59-69).

Важливу роль на даному етапі відіграють умови цвітіння, адже від них залежить кількість зернівок на колосках.

Цвітіння, як і закладання колосків та квітів, починається в середині колоса або ближче до нижньої третини і продовжуються звідти рівномірно до основи верхівки колоса. За перших строків цвітіння утворюється найвиповненіше зерно. Цвітіння однієї квітки триває 30-60 хв, а загалом цвітіння за оптимальних умов триває 3-6 днів, інколи впродовж 10-14 днів, адже не всі квітки цвітуть одночасно.  Далі починається підфаза утворення зернівки та наливу, котра поділяється на періоди:

– поділ клітин ендосперму;

– розтягування клітин ендосперму;

– накопичення крохмалю.

Зокрема, тривалість наливу може варіюватися, так як великий вплив на неї мають погодні умови, зволоженість ґрунту,  хвороби та шкідники. Також від них залежить й активність асиміляції СО2, й транспортування продуктів асиміляції до зернівок.

Таким чином, під час цвітіння припиняється наростання вегетативної маси. Та цей етап ділить життя рослини на два періоди – вегетативний і репродуктивний.

Вже коли зерно досягло свого максимального об’єму – починається його дозрівання.

Макростадія 7, 8, 9. Дозрівання (71-92).

Пластичні речовини надходять тільки до зерна. Для процесу дозрівання характерним є взаємодія фітогормонів.

Також, зі зменшенням вологи по мірі дозрівання зернівок, зменшується їх маса. Кінцева маса зернівок буде залежати від виду, сорту й, безсумнівно, від умов вирощування.

А тепер, давайте розглянемо стадії спілості зерна:

1)        Молочна стиглість – зерно м’яке, рідке, стебло та верхні листки зелені, вузол пружний, зерно здавлюється між нігтями. Вологість такого зерна складатиме 50% .

2)        Воскова стиглість – стебло та листки жовті, вузол хрусткий та сухий, зерно в’язке, здавлюється між нігтями. Вологість – біля 30%. Надходження поживних речовин у зерно і його ріст припиняється. Із цієї фази можливе роздільне збирання.

3)        Початок повної стиглості- стебло повністю випадає з колоса, зерно тверде, між нігтями не руйнується. Вологість – 17-20%.

4)        Повна стиглість – зерно втрачає зв’язок із материнською рослиною, легко випадає з колоса, солома ламається, зерно неможливо зруйнувати. Вологість складає 14-16%. Пшеницю можна збирати прямим комбайнуванням. А при запізненні з обмолотом найбільш цінне зерно осипається, що і призводить до значних втрат.

Проте, якщо після досягнення фізіологічної стиглості складаються несприятливі погодні умови, у зернівок може настати вторинний реверсивний період спокою – при температурі близько 0°С або 30°С та високій вологі або при температурі 70-80°С та низькій вологі.

Отже, сьогодні ми з Вами розібрали заключні фази розвитку пшениці за шкалою ВВСН. Тепер кожен з Вас зможе розрізнити фази стиглості та прийняти до уваги всі засоби безпеки при вирощуванні даної культури.

Made with