Буферні зони при сільгоспроботах

Буферні зони при сільгоспроботах

Буферні зони - це встановлені Законом України "Про пестициди і хімікати" території, на яких заборонено внесення будь-яких пестицидів та інших хімікатів. Кожен аграрій повинен знати межі цих зон, які створено задля забезпечення безпеки навколишнього середовища під час внесення пестицидів для того, щоб не нашкодити здоров'ю людей і тварин та мати змогу захистити власні інтереси в будь-якій конфліктній ситуації, пов'язаній з цим аспектом.

Де НЕ МОЖНА вносити пестидици? Буферні зони

В Законі України "Про пестициди і агрохімікати" чітко прописано обмеження на використання пестицидів:

  1. при наземному внесенні гранульованих форм пестицидів відстань до найближчої водойми або населеного пункту повинна складати не менше 300 м;
  2. при внесенні шляхом обприскування - 500 м;
  3. авіаметодом - 1000 м;
  4. при будь-якому способі внесення відстань до найближчої рибогосподарської водойми повинна становити не менше 2000 м.

Окрім цього, є обмеження що розміщення об'єктів хімізації (складів пестицидів, хімічних добрив тощо). По-перше, такі об'єкти не можна розміщувати там, де ґрунтові води залягають на глибині менше 2 м. По-друге, вони обов'язково повинні бути обладнані гідроізоляцією. По-третє, ширина санітарно-захисних зон між об'єктами та населеними пунктами або водоймами залежить від місткості складів та становить:

  1. до 20 т - 200 м;
  2. 21-50 т - 300 м;
  3. 51-100 т - 400 м;
  4. 101-300 т - 500 м;
  5. 301-400 т - 600 м;
  6. 401-500 т - 700 м;
  7. понад 500 т - 1 км.

Також положеннями Закону встановлено чіткі правила внесення пестицидів поблизу водойм, пасовищ, ферм та населених пунктів:

  1. обприскування можна проводити лише вранці або ввечері, коли відсутні висхідні потоки повітря, або у похмурий день за температури повітря не нижче 10°C;
  2. в радіусі 200 м від меж поля за 2 доби до обробки потрібно попередити про її проведення людей, а в день внесення розмістити по периметру попереджувальні таблички або огорожу;
  3. при внесенні пестицидів штанговим способом швидкість вітру повинна не перевищувати 3-4 м/с, а відстань до найближчого населеного пункту, водойми або ферми повинна складати щонайменше 500 м.

Навіть при дотриманні всіх вищенаведених правил варто пам'ятати, що згідно із Законом на керівника робіт (агронома або фермера) покладена відповідальність за контролем щодо зміни метеорологічних умов під час внесення.

Made with