Чи треба інокулювати сою?

Чи треба інокулювати сою?

Соя є однією з найбільш популярних та затребуваних культур у світі та Україні. Найбільшу цікавість у людей викликає одна з особливостей сої – азотфіксація. Тож чи треба інокулювати сою?

Природний синергізм бобових культур з бульбочковими бактеріями подарував агрономам усього світу можливість фіксувати атмосферний азот.

Якщо Вам цікаво, як відбувається цей процес у деталях – пишіть в коментарях під відео і ми розповімо про це більш детально.

Сьогодні ж ми повинні вирішити питання – чи треба інокулювати сою? У своїй практиці ми не раз зустрічали фермерів, які економлять на інокулянтах сої. А ви знаєте, скільки можуть нафіксувати азоту бульбочкові бактерії?

Наукові дослідження стверджують, такий синергізм може забезпечити від 20 до 70% потреби сої в азоті. Це просто колосальні цифри, адже на 1 т бобів сої потрібно 65 кг азоту. При урожайності 3 т/га це майже 200 кг по діючій речовині. Якщо перевести в селітру, то виходить більше ніж півтони. І навіть якщо бульбочкові бактерії змушують забезпечити хоча б 30% від потреби в азоті – то це колосальні кошти!

Ок, з необхідністю присутності бульбочкових бактерій в посівах розібрались. Тоді виникає наступне питання. На полях, де кілька років поспіль вирощувалась соя, начебто має бути гарний фон бульбочкових бактерій – чи можна зекономити на застосуванні інокулянта?

Як говорив один наш американський колега – коли стоїть питання, інокулювати чи ні, відповідь повинна бути одна – інокулювати! Затрати на використання інокулянта – ніколи не зрівняються з вартістю азоту. За інокуляцію виступають наступні фактори.

В дійсності дуже важко перевірити наявну кількість живих бактерій на площі та їхню якість. Адже з часом з’являються аборигенні форми бульбочкових бактерій. Вони можуть витісняти популяції культурних. Також ми не знаємо, на скільки ефективними будуть абогигенні форми.

Отже, інокулювати сою – обовязково!

Made with