Чим підживити пшеницю навесні?

Чим підживити пшеницю навесні?

Скоро весна, агрономи готуються до весняного підживлення зернових. Тут постає питання, що взяти для ефективного підживлення зернових? Відповідь на це питання ми дамо у цьому відео.

Головний орієнтир для підживлення весною це стан посіву культури. Що це означає? Треба дивитись на фазу розвитку та загальний стан посіву. Наскільки гарно вона розкущилась з осені, чи є ураження морозом чи шкідниками та інші показники здоров’я посіву. Тут шляхи розділяються. Для сильних, добре розкущених посівів потрібен пролонгований азот, а саме амідна та амонійна форма, які будуть довго переходити у доступну для кореня рослин форму тим самим створюючи ефект “довгого” азоту. А для слабких посівів, які треба “витягувати”, потрібен “швидкий” азот у нітратній формі, який буде доступний буквально на другий день після застосування.З формами азоту розібрались, а які це добрива?Із найбільш поширених нітратних – це амоніум нітрат, тобто селітра. Амідна форма азоту це карбамід.

Треба пам’ятати ще один важливий факт. При застосуванні по мерзлоталому грунту є усереднені цифри непродуктивних втрат азоту. Виглядають вони наступним чином.

Графік показує, що найбільші непродуктивні втрати азоту з добрива має карбамід, селітра має нижчій показник і найбільш привабливо виглядає КАС. 3% – крутий показник.

Тобто при застосуванні по мерзло талому грунуту краще використовувати КАС, а селітру і карбамід безпечніше вносити сівалками “по Бузніцкому”.

Made with