Чому важливо берегти прапорцевий лист?

Чому важливо берегти прапорцевий лист?

Зернові культури уражуються великої кількістю хвороб. Найбільший вплив на врожайність мають гриби, що призводять до появи хвороб листя та стебел. Розповсюдження цих хвороб може призвести до втрати 70-80% (3-15 ц/га) потенційного врожаю, що перетворить Ваш посів на нерентабельний. Однією з ключових фаз для контролю захворювань зернових культур є формування прапорцевого листа.

За даними британського агентства Home Grown Cereals Authority (HGCA) прапорцевий листок займає близько 20% від загальної площі рослини. Цей орган безпосередньо відповідає за 43% майбутнього врожаю, а разом з колосом цей показник зростає до 65%.

Головне завдання прапорцевого листа, колоскових лусок та самого колоса полягає у швидкому формуванні пластичних речовин, які стануть основою майбутнього насіння. Саме тому у цей нетривалий період (2-3 тижні) фотосинтез повинен сягнути свого піку. Але хвороби знижують рівень асиміляції рослиною речовин. Тож прояви будь-яких захворювань у фазу прапорцевого листка (BBCH 37-49) можуть звести нанівець усі Ваші спроби отримати високі обсяги якісного врожаю.

Максимальну шкодочинність у фазі формування прапорцевого листа мають такі хвороби, як стеблова іржа, жовта плямистість, септоріоз тощо. Поява та розповсюдження хвороб у цей період призводить до негативних змін у водному балансі, що веде за собою передчасне відмирання не лише листків, а й рослини у цілому. До того ж листя, уражене хворобою виглядає абсолютно здоровим тривалий період часу, попри те, що поширення в тканинах збудника хвороби триває.

Поява прапорцевого листка є моментом, коли варто обробити рослини фунгіцидом для контролю та профілактики грибних захворювань. Обираючи фунгіцид для обробки посівів зернових культур у цей період, найважливішим є врахування наступних факторів:

  1. оцінка того, які хвороби переважають у посіві;
  2. ступінь розповсюдження хвороби;
  3. погодно-кліматичні умови, що склалися на момент появи у зернових прапорцевого листка.

Для отримання стабільних та високих врожаїв зернових культур необхідно особливо ретельно дбати про рослини у період формування прапорцевого листа та не допускати появи на ньому хвороб.

Made with