Чому вимерзають озимі?

Чому вимерзають озимі?

Поки все людство готується і святкує новорічні свята, у аграріїв на полях росте майбутній урожай. І ніби все добре – «Хай росте», але ж ні, голова за нього все одно думає. Адже в їх пам’яті сидять ті роки, коли озимина не перезимувала, і які це непродуктивні втрати.

Хотілося б розглянути – у чому причина вимерзання озимих.

У більшості випадків за допомогою знань із агрономічної науки та виробничої практики можна забезпечити якісну перезимівлю озимині. І щоб захистити наші посіви, потрібно визначити, від чого ж вони гинуть.

Ви скажете: «Ти що, не пам’ятаєш, який морозяка був?».

А я Вам теж питання поставлю: «Яку Ваш сорт має до зимо-, морозостійкість?”. Ми розглядали ці терміни у себе у соцмережах, але пригадаємо:

Морозостійкість – це стійкість до низьких температур.

Зимостійкість – це стійкість до комплексу несприятливих факторів упродовж осіннього, зимового та весняного періоду.

Ці властивості формуються рослинами ще з осені під час їхнього загартування. У нас уже виходило відео по даній темі, заходьте і дивіться. На Півдні України озимі найчастіше страждають від вимерзання, у Лісостеповій і Степовій зоні від льодової кірки, на Півночі (Поліссі) від вимокання і, частково вимерзання.

Що ж таке, це вимерзання? Так називають процес загибелі рослин внаслідок зневоднення клітин протоплазми та замерзання вільної води у міжклітинних просторах із подальшим утворенням кристалів або льодової оболонки. (Ми б теж не змогли жити із великими кристалами льоду у середині нас, вони б просто нас розірвали). Це відбувається при сильному морозі, відразу ж після відлиги.

Вимерзання характерне для всіх озимих, але для кожної групи різна, так для пшениці це 16-18 C, жита – 17-19 C, а от у ячменю – 12-14 C морозу. І коли навіть ми маємо такі морози, це ще точно не факт – що у нас все вимерзне.

Наступний шкідливий елемент – це льодова кірка. Розрізняють навислу та притерту кірки. Нависла – тільки за поверхневого замерзання (над рослинами або на поверхні снігу). Притерта утворюється за суцільного замерзання води, і коли перший варіант зазвичай не призводить до проблем, хоча за тривалого існування може викликати випрівання), то другий вид призводить до механічного пошкодження та посилює негативну дію низьких температур. Адже коли утворюється шар льоду 10-15 см (це і є притерта кірка), то рослини протистояти такому не в змозі.

Далі іде випрівання, відбувається воно при наявності навислої кірки, але найчастіше це трапляється, коли випадає велика кількість снігу на незамерзлий ґрунт, і лежить протягом тривалого часу (2-4 місяці). У такому випадку температура ґрунту під покровами снігу становить 0 C, а то і вище, рослини продовжують вегетувати, хоча це не можна так назвати – бо вони витрачають вуглеводи (поживні речовини) у процесі дихання, і не можуть поповнити їх, адже без доступу світла фотосинтез не відбувається. Як наслідок – вони витрачають і витрачають… і гинуть від виснаження та ураження хворобами (сніговою пліснявою).

Наступний негативний вплив несе вимокання. Воно вникає на перезволожених ґрунтах та пониження рельєфу (блюдцях), де застоюється тала вода. Як наслідок, рослини потерпають від перезволоження, від анаеробних умов (які створюються внаслідок великої кількості води), за яких розкладаються їхні білки з утворенням амінокислот, що й спричиняє самоотруєння рослин.

І 5-й негативний фактор, який спричиняє загибель озимих – це випирання. Трапляються рідше і, зазвичай, за неякісного обробітку ґрунту. Коли ми сіємо озимі у занадто пухкий ґрунт, ми можемо спостерігати наступне – ґрунт осідає (ущільнюється) і викликає розриви у кореневій системі, оголюючи тим самим вузол кущення. Від різкого перепаду денних і нічних температурах навесні спостерігається випирання вузла кущення на поверхню ґрунту внаслідок нічного замерзання вологи. А така рослина буде набагато вразливіша до ряду негативних факторів, в тому числі і приморозків і взагалі зниження температур.

На сьогодні це все, ми розглянули основні причини загибелі озимих:

1) Вимерзання;

2) Льодова кірка;

3) Випрівання;

4) Вимокання;

5) Випирання.

Made with