Ціни на зерно. Ліквідація держрезерву. Філодія

Ціни на зерно. Ліквідація держрезерву. Філодія

Міністр сільського господарства повідомив, що розпочато підготовку до ліквідації Державного агентства резерву України. За словами Ігоря Петрашка, йдеться про запровадження нового інструменту на заміну застарілому формату Держрезерву. Швидше за все Україна створюватиме для себе запас на комерційних підприємствах через форвардні закупівлі або за допомогою інших інструментів.

В Україні закупівельні ціни на продовольчу пшеницю в порту залишаються на рівні 191-195 $/т або 6400-6500 грн/т, оскільки виробники стримують продажі. Однак трейдери також не поспішають підвищувати ціни через зниження експортного попиту.

За підсумками 2019 року України посіла другу сходинку зі 123 країн за обсягами експорту в країни ЄС органічної продукції. Загалом за минулий рік у ЄС було ввезено 3,24 млн т органічної агропродукції. Українська частка становила понад 10%. За цим показником лідером став Китай, який випередив нашу державу лише на 3%. Переважну частку експорту української органічної продукції в ЄС зайняли продукція зернових та олійних культур і фрукти.

Згідно з прогнозом ФАО ООН протягом наступних 10 років, Україна може увійти в ТОП-5 країн з експорту продукції зернових культур. Виробництво пшениці в Україні до кінця 2029 року досягне 34 млн тонн, що становитиме 4,1% від світового виробництва. 

У цьому аграрному сезоні в Україні та у світі були встановлені нові рекорди з урожайності пшениці. Фермер Ерік Вотсон з Нової Зеландії встановив новий світовий рекорд за врожайністю пшениці - 173,98 ц/га.

Таким чином він побив власний результат, зафіксований 2017 року - 167,91 ц/га. В Україні тим часом встановили національний рекорд - СТОВ "Батьківщина" (Чернігівська область) зібрали 101 ц/га.

Цього року посіви соняшнику в Україні вразила рідкісна хвороба - філодія. Ця бактеріальна хвороба призводить до збоїв у роботі генів-регуляторів на етапі формування квітки, внаслідок чого квітки перетворюються на листя. На деяких полях ураження соняшників філодією сягає 10%. Ускладнює цю проблему те, що наразі не існує жодних препаратів, здатних контролювати поширення філодії.

Вчені Університету Британської Колумбії (Канада) розробили новий метод швидкої ідентифікації шкідників і патогенів без використання складних процесів або хімічних речовин. Метод полягає в тому, що невеликі фрагменти, наприклад листя або частини тіла шкідників, опускають в трубку і кладуть у спеціально розроблений мініатюрний пристрій, що визначає відповідність фрагментів ДНК геномному матеріалу цільового виду, і генерує сигнал, який можна візуалізувати на смартфоні. Тривалість проведення такого визначення становить не більше 2 годин, а точність.

undefined
Made with