Цинк (Zn)

Цинк (Zn)

Це продовження серії випусків про мікроелементи та їх вплив на культури.

Мова піде про мікроелемент, що відноситься до металів. Цинк.

Цинк (Zn) також відіграє важливу роль в життєдіяльності сільськогосподарських культур, адже міститься у ферментативних системах, які беруть участь у процесі дихання рослин, синтезі білків. Він підвищує стійкість культур до високих температур, засухи чи холоду. Чималу роль відіграє у процесі зростання та розвитку рослини. Загалом, вміст цинку в сухій речовині становить 15-60 мг/кг.

Підвищену чутливість до цинкового голодування мають такі рослини як кукурудза, соя, льон та бобові. Найбільшу важливість цей елемент має при вирощуванні рису. За участі цинку синтез цукру і крохмалю в рослинах проходить активніше, вміст вуглеводів, білків, хлорофілу та аскорбінової кислоти в культурах значно зростає.

Якщо рослина страждає дефіцитом цинку – її старе листя стає жовто-зеленого кольору, вкривається плямами і відмирає. Молоде листя дрібне, краї його хвилясті та асиметричні. Нестача цинку має більший вплив на насіння рослин, ніж на вегетативні органи.

Надлишок цього елементу в рослинному організмі призводить до погіршення зростання культури, відмирання молодих пагонів та іржавих плям на листках.

Made with