Держстандарт на кукурудзу

Держстандарт на кукурудзу

Ми продовжуємо цикл статей, присвячених визначенню державних стандартів. На цей раз пропонуємо вашій увазі основні показники ГОСТу на кукурудзу.

Кукурудза - злакова культура, є однією з найпоширеніших в застосуванні. За площею посівів рослина займає друге місце в світі, віддаючи першість пшениці. Недарма її називають універсальною, адже з цієї рослини виготовляють борошно і крупи, крохмаль і рослинне масло. Також її застосовують в процесі вироблення етилового спирту і амілази, папір виготовляють з кукурудзяного качана, а стебла і качани стають кормом для худоби.

До того ж, кукурудза багата поживними речовинами. У хімічному складі рослини присутні вуглеводи, клітковина, білок, вітаміни групи В, вітамін Е, калій, цинк, магній, залізо і фосфор. Через насиченості такими елементами вона визнана необхідною складовою раціону для профілактики захворювань серця, печінки, цукрового діабету, мігрені і навіть депресії.

З кукурудзяного борошна випікають хліб і тістечка, що робить її незамінною при виготовленні випічки. Варто згадати, що вона використовується в процесі виготовлення популярного алкогольного напою бурбона. Цікавим видається той факт, що в хімічному складі кукурудзи містяться мікроелементи золота, які є незамінними для організму людини.

Державним стандартом України передбачені як продовольчі, так і непродовольчі сфери використання кукурудзи, а також норми для експорту. ДСТУ-4525 на кукурудзу були прийняті в 2009 році.

Кукурудза має розгалужену класифікаційну систему. Вона налічує 9 видів:

зубоподібне жовта (жовта, оранжева, жовта з білою верхівкою. Переважно довгаста зі скошеними боками і втиснула верхівкою)зубоподібне біла (біла, палева, блідо-рожева. Переважно довгаста зі скошеними боками і втиснула верхівкою)кремниста жовта (жовта, помаранчева з білою верхівкою, верхівка зерна округла без вдавлення)кремниста біла (біла, палева, блідо-рожева, верхівка зерна округла без вдавлення)Полузубоподобная жовта (жовта, оранжева, форма перехідна від зубоподібне до кремнистої зі слабо втиснула верхівкою)Полузубоподобная біла (біла, палева, блідо-рожева, форма перехідна від зубоподібне до кремнистої зі слабо втиснула верхівкою)лопаються жовта (жовта, довгаста з клювовидною або округлої верхівкою)лопаються біла (біла, довгаста з клювовидною або округлої верхівкою)Некласифікованих (кукурудза, яка не відповідає жодному з вищезазначених критеріїв).За характеристиками і нормам якості зерно кукурудзи ділиться на 3 класу. До першого класу відносять кукурудзу, з якої виготовляють продукти дитячого харчування. Другий клас включає в себе харчові концентрати і продукти, а також крупи і борошно. Крохмаль, патока і кукурудза на харчові потреби становлять третій клас. Основні вимоги до зерна кукурудзи кожного класу ви знайдете в таблиці знизу.

Made with