Держстандарт на товарний соняшник

Держстандарт на товарний соняшник

Варто поговорити про ще один різновид соняшника, а саме – про товарний його вид. Товарний соняшник займає важливе місце в економіці аграрної промисловості України. Адже соняшник використовують не лише у сільськогосподарських цілях (для вживання в їжу, виготовлення олії, халви, козинаків,маргарину), кормових (макуха, силос, сінаж, шрот, обмолочені кошики, полова), а  й для лікувального ефекту: збирають крайові квітки і молоді листки, сухі стебла і голівки рослини (використовують як спазмолітичний засіб у народній медицині,  а у науковому лікуванні олію соняшника вживають при жовчокам’яній хворобі, як жовчегінний засіб при холециститі, холангіті, холангіогепатиті, а також застосовують у якості розчинника для лікувальних речовин).

Проте на цьому список сфери використання рослини не закінчується. Важливим є фактор застосування його у промисловості. Саме для такої мети і вирощують товарний соняшник. Він є важливим компонентом у виробленні  паперу, поташу, мила, палива, лакофарбових матеріалів. Із золи соняшника добувають поташ, калій, стебла цінні за рахунок виготовлення пряжі, валіз та картону.  Квітки застосовуються при виробленні витяжки, яка замінює хінін (її вживають при малярії і грипі), а висушена серцевина соняшника легко займається і швидко розгорається.

У держстандарті вказані чіткі вимоги до соняшника. Незалежно від сфери використання насіння рослини має бути у здоровому стані, мати властивий здоровому насінню запах, колір, який відповідає певним сортовим ознакам, а також на ньому не повинні міститися теплові пошкодження під час сушіння. Якщо соняшник не відповідає граничній нормі за показником кислотного числа олії, то його використовують на технічні потреби (на виробництво оліфи тощо). Для детальнішого ознайомлення з вимогами до якості соняшника різних категорій пропонуємо переглянути розміщену у держстандарті таблицю вимог.

Made with