Десикація ріпаку. Коли? Чим? Як?

Десикація ріпаку. Коли? Чим? Як?

Збирання ріпаку має цілий ряд нюансів, недотримання яких може призвести до відчутних втрат врожаю. Саме для зменшення цих витрат проводять десикацію посівів ріпаку. Проведення цієї технологічної операції вирішує цілий ряд проблем, а саме:

  1. прискорює (у середньому на 5-7 діб) достигання насіння;
  2. дозволяє отримати одночасні сходи на різних ярусах рослин;
  3. знищує бур'яни, що заважатимуть проходженню збиральної техніки;
  4. зменшує втрати насіння під час збирання;
  5. дозволяє зекономити на сушінні насіння.

Не варто забувати й про те, що у разі прямого комбайнування зелених рослин ріпаку обмолочене насіння буде містити хлорофіл, що знизить якість олії.

Десикацію ріпаку проводять за 5-14 (у залежності від діючої речовини препарату) днів до збирання врожаю, при побурінні 70% стручків. В оптимальному для проведення десикації стані стручки ріпаку здатні згинатися у кільце навколо пальця без розтріскування. Якщо провести десикацію раніше цього моменту, це призведе до зниження врожайності та олійності культури, адже насіння ріпаку ще не сформоване. Також потрібно пам'ятати, що стручки ріпаку досить чутливі до механічних пошкоджень, тож обробку посівів десикантом варто проводити обприскувачами, що мають високий кліренс, або за допомогою сільськогосподарської авіації.

Зазвичай десикацію посівів ріпаку проводять за допомогою препаратів на основі диквату (обробку проводять за 5-7 днів до збирання врожаю), глюфосинату амонію (за 10-14 днів до збирання) або гліфосату (за 14 днів). На відміну від диквату та гліфосату, що висушують рослину, глюфосинат амонію стимулює надходження поживних речовин у насінину, що підвищує рівень її олійності. Перевагою використання гліфосату для проведення десикації є зменшення інтенсивності розвитку гнилей. Непоганим варіантом для десикації ріпаку будуть такі препарати: Реглон Супер, БастаРаундап Макс.

Ефективність проведення десикації суттєво зростає, якщо до робочого розчину додати ад'ювант, який не даватиме стручкам розтріскуватися та скоротить втрати від осипання насіння під час його обмолоту.

Рекомендується проводити десикацію вранці, коли ріпак вкритий росою. Ефективність проведення цього заходу суттєво знижується, якщо провести його перед початком дощу. Зменшення витрати води або робочого розчину може призвести до нерівномірного потрапляння препарату на рослини. А це у свою чергу призведе до того, що рослини, на які потрапила недостатня кількість робочого розчину, залишаться зеленими, а відтак доведеться проводити повторну десикацію.

undefined
Made with