Десикація: за та проти

Десикація: за та проти

Десикація - це зневоднення внутрішніх тканин рослини шляхом обробки їх спеціальними хімічними препаратами. Це важливий агротехнічний захід, який проводиться перед збиранням врожаю задля прискорення дозрівання сільськогосподарських культур. Даний захід активно використовується з 70-тих років минулого століття. Найбільшу ефективність десикація має при вологій погоді, коли під час збирання йдуть дощі. Десикацію проводять на посівах зернових колосових культур, гороху, сої та соняшнику. В деяких випадках доцільною буде також обробка посівів кукурудзи, хімічне сушіння насінників багаторічних трав, цукрових буряків та решти культур, отримання насіннєвого матеріалу яких є досить проблемним.

Для десикації найчастіше використовують препарати, що містять одну з наступних діючих речовин: ізопропіламінна та калієва солі гліфосату, дикват або глюфосинат амонію.

Перевагами проведення десикації посівів є:

  • боротьба з бур'янами. Десиканти висушують бур'яни, що зупиняє розвиток та утворення насіння шкідливих рослин, і зменшує шанс розповсюдження їхнього насіння під час збирання врожаю;
  • полегшення збирання врожаю. Сухі рослини не забивають жатку комбайну, що зменшує час та витрати на збирання і втрату врожаю;
  • боротьба з хворобами, адже для розвитку великої кількості хвороб (гнилі, фомопсис тощо) необхідною умовою є наявність вологи;
  • забезпечення одночасного дозрівання зерна з підвищенням швидкості збирання врожаю, що дозволяє заздалегідь спланувати його дату;
  • після проведення десикації насіння майже завжди не потребує додаткового очищення та сушіння, що зменшує витрати на його зберігання.

Але, як і будь-який інший агротехнічний захід, десикація має ряд негативних аспектів. До них можна віднести:

  1. проходження по полю трактора або самохідного обприскувача, що призводить до певних втрат врожаю;
  2. у разі близького розміщення культур, які не підлягають хімічному підсушуванню, або ж багаторічних насаджень препарат може зашкодити даним рослинам;
  3. відносно висока ціна проведення десикації;
  4. при передчасному проведенні десикації погіршується посівна якість насіння.

Кінцевий результат десикації, при правильному її проведенні, цілковито виправдовує усі витрати на неї, сприяє більш якісному збереженню врожаю та позбавляє виробника сільгосппродукції від клопоту, пов'язаного з необхідністю термічного досушування насіння.

Made with