Діючі речовини на Кукурудзу

Діючі речовини на Кукурудзу

Кукурудза - окультурена рослина, яка не має стійкості в конкуренції з бур’янами. Тому треба забезпечити їй гарний гербіцидний захист. У системі захисту кукурудзи перевага надається грунтовим гербіцидам, щоб до появи сходів культури утворити захисний екран, який утримає бур’яни від проростаннях на ранніх стадіях. Але доволі часто буває ситуація, коли у фазу 3 листків культури йдуть рясні дощі і провокують сходи польової рослинності. Тоді особливо актуальним стає застосування страхових гербіцидів. На що треба звернути увагу при виборі препарату на кукурудзу? По-перше - це тип забур’яненості посівів, тобто, які рослини у Вас переважають - однорічні чи багаторічні. По-друге - фаза розвитку культури і, що не менш важливо - в якій фазі бур’ян на Вашому полі.

Отже, давайте розглянемо найпопулярніші та найбільш дієві діючі речовини на кукурудзі. Римсульфурон і Нікосульфурон - найпопулярніші складові препаратів в сучасних системах захисту. Всім відомий сумішевий препарат Тітус Екстра, який включає в себе ці дві складові, таким чином прибираючи як дводольні, так і однодольні бур’яни: пирій, мишій, куряче просо, вівсюг, метлюг. 2,4 Д, Флорасулам, Мезотріон - діючі речовини, які спеціалізуються на дводольних речовинах: щириця, амброзія, осот, берізка.

Тому дуже часто Тітус Екстра застосовують у комплексі з Прімою для кращого контролю широкого спектру бур’янів. У складі препарату Флорасулам, який гарно прибирає дводольні рослини. Крім того, якщо Ви знаєте, що на полі переважає дводольна рослинність, Пріму можна використовувати окремо. Коли у Ваших посівах проблеми з осотами, рекомендуємо замінити Пріму на Діанат, у складі якого всім відома Дикамба. Вона має велику ефективність проти багаторічних бур’янів. Так само, як і 2,4 Д, Дикамба - синтетичний ауксин, який широко використовується на кукурудзі, але має певні обмеження. Їх використання не рекомендоване до фази 5 листків на кукурудзі, адже вони гормональні і можуть викликати шаблевидність кукурудзи, що призводить до зниження врожаю або повної загибелі посівів.

Та буває ситуація, коли фермер обробив культури Стелларом до 3-5 листків, але пройшов дощ і до 8 листків бур’яни знову посходили, або проросла падалиця соняшника. В таких ситуаціях допускається внесення Нікосульфурону самостійно з прилипачем проти однодольних бур’янів до 10 листка. Флорасулам так само можна використовувати самостійно до 10 листка з прилипачем тільки проти дводольних бур’янів. Ці речовини матимуть в таких умовах мінімальну негативну дію на кукурудзу.

Проти падалиці соняшника особливо ефективний Елюміс, до складу якого входять нікосульфурон і мезотріон. Більше того, виробник зазначає, що цей препарат гарно веде боротьбу із багаторічними бур'янами, в тому числі з найбільш шкодочинним серед них, із ваточником сирійським.

Пам’ятайте, що кукурудза не має генетичної стійкості до гербіцидів, тому не можна поєднувати внесення гербіцидів з добривами. Щоб не отримати додатковий стрес на культурі, це мають бути окремі бакові суміші.

Made with