Для чого регулятори росту на зернових?

Для чого регулятори росту на зернових?

Враховуючи погодні умови зимово-весняного періоду в 2020 році виникла потреба в регуляторах росту на пшениці. Погода постійно змінюється. Холодні тижні змінюються теплими до 25 С. А це перші дзвіночки для зернових наганяти хорошу вегетативну масу. При інтенсивної кущення пшениці та ячменю виникає небезпека переростання посівів і в подальшому - їх вилягання.

Внесення регуляторів росту на зернові колосові дає змогу впливати на характер протікання процесів росту з найбільшою користю для культур. Першочергово, вони дозволяють підвищити рівень збереження врожаю, зберігаючи посів від полягання. Так, наприклад, вилягання посіву на початку фази молочної стиглості призводить до недобору врожаю на рівні 1,5-2 т/га. А у разі, якщо вилягання відбулося у фазі воскової стиглості, то рівень недобору врожаю фактично буде становити 0,5-0,6 т/га.

  При внесенні регуляторів росту варто пам'ятати наступне: ці препарати не просто запобігають виляганню посівів. Адже їх використання на ранніх етапах розвитку рослин дозволяє покращити фотосинтетичну продуктивність посіву, підвищити інтенсивність опору рослин розвитку хвороб, покращує віддачу пластичних речовин до зернівки, що призводить до збільшення натури зерна, його маси та якості. Можна сказати, що регулятори росту в прямому і переносному сенсі скоротять важкий шлях до високих врожаїв. Вони впливають на фізіологічні процеси в рослинах. Результатом цього впливу є скорочення довжини соломини і кращий розвиток механічних тканин стебла. Хлормекват-Хлорид 750 особливо рекомендується до застосування в інтенсивних технологіях вирощування зернових культур, в яких застосовують високі норми азотних добрив, а також при надмірному зволоженню. На нашому каналі є відео про те, як правильно використовувати Хлормекват-хлорид, щоб не нашкодити своїм посівам: Спалив пшеницю Хлормекватом.  

  Наприклад, Медакс Топ - універсальний регулятор росту для запобігання виляганню пшениці, який діє в широкому діапазоні позитивних температур та придатний до за-стосування від фази кущення до появи прапорцевого листка.

  Використання регуляторів росту, що мають ретардантну дію, дозволяє зменшити інтенсивність наростання об'ємів вегетативної маси рослин. Наслідком дії таких препаратів може стати потовщення стінок стебла, що матиме позитивний вплив на стійкість таких рослин до вилягання. Можемо порекомендувати препарат Моддус 250 як один із найкращих регуляторів росту на ринку, толерантний до культур! 

Вирощування зернових колосових (як озимих, так і ярих) за інтенсивною технологією передбачає внесення великих доз азотних добрив. Нові короткостеблові сорти зернових (насамперед пшениці) здатні давати високий врожай на високих фонах мінерального живлення. Але навіть такі сорти, у разі завищеної густоти посіву та занадто високих доз азоту, можуть вилягати. І саме внесення регуляторів росту дає можливість прибрати негативний ефект від високого рівня мінерального живлення. Ретарданти збільшують стійкість рослин до вилягання не лише завдяки зменшенню їхньої висоти, а й завдяки потовщенню стінок стебла.

Не менш важливим позитивним фактором від внесення регуляторів росту на зернові є ущільнення міжвузлів. У разі, якщо посів зернових не був загущеним, це дозволить підвищити рівень кущистості, що дасть можливість рослинам сформувати додаткові бічні пагони та, як наслідок, покращить показник потенційної врожайності.

Пам'ятайте, що використання регуляторів росту дозволяє створити оптимальні умови вирощування зернових, що покращує шанси отримати стабільні та високі врожаї.

Made with