Дозвіл на участь в дорожньому русі с/г техніки

Дозвіл на участь в дорожньому русі с/г техніки

Восени 2019 року вступив у дію закон про введення штрафів за порушення правил проїзду негабаритного та великовагового транспорту.

Згідно з законом порушення габаритних та вагових норм, а також неоформлення дозволу на проїзд такого транспорту, відтепер карається штрафами в розмірі:

  1. 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - якщо встановлені законом габаритно-вагові норми перевищено на 5-10%;
  2. 1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - якщо норми перевищено на 10-20%;
  3. 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - у разі перевищення їх більш ніж на 20%.

Нагадаємо, що 1 неоподатковуваний мінімум наразі становить 17 гривень.

За словами представників Офісу Президента, метою введення такої системи штрафів є запобігання руйнуванню дорожнього покриття перевантаженим транспортом, зменшення витрат державних коштів на їх ремонт і відновлення та підвищення рівня безпеки дорожнього руху. Кошти, отримані з виплати даних штрафів, будуть використані на ремонт та будівництво доріг.

І якщо з безпосереднім контролем габаритно-вагових норм усе зрозуміло (він буде проводитись безпосередньо під час руху з використанням спеціальної системи Weigh-in-Motion), то з правилами оформлення документів, що дозволяють проїзд такої техніки, усе набагато складніше.

Як отримати дозвіл на переїзд с/г техніки? Штрафи!

Щоб отримати дозвіл на участі у русі негабаритної та великовагової техніки потрібно подати до місцевого Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) низку документів:

  1. заяву;
  2. визначений власником вулично-дорожньої мережі маршрут руху;
  3. квитанції про оплату послуги;
  4. погодження власників залізничних переїздів, мостів та, у разі потреби, служб міського електротранспорту, електромереж та зв’язку;
  5. у разі переїзду через залізничну колію необхідне погодження з дистанцією колії залізниці або власниками переїздів, якщо габарити техніки перевищують 5 м завширшки, 26 м у довжину, 4,5 м заввишки та якщо техніка має вагу понад 52 т;
  6. висновок за результатами проведення спеціалізованого обстеження або випробування будівель і мереж на маршруті (у разі, якщо загальна маса транспортного засобу перевищує 60 тонн).

ЦНАП передає документи до Управління патрульної поліції, яке протягом трьох робочих днів повинно переглянути їх та надіслати до ЦНАП відповідний дозвіл або обґрунтовану відмову.

undefined
Made with