Експрес - гербіцид на соняшник Експрес Сан

Експрес - гербіцид на соняшник Експрес Сан

Експрес – це гербіцид, що використовується для контролю дводольних бур’янів у посівах соняшнику. Але тільки у соняшника, стійкого до Експресу, ця технологія має назву ЕкспресСан. Діюча речовина – трибенурон-метил 750гр/кг. Так-так, він у формі порошку, і поставляється у банках по 0,5 кг. Його гектарна норма 20-50 г, в залежності від гібриду, фаза внесення від 2 до 8 листків соняшника. Тобто Піонерівські гібриди від компанії Дюпон декларують, що для них можна вносити 50 г Експреса. А скільки застосовуєте Ви?

Трибенурон-метил – діюча речовина, яка відноситься до класу АЛС інгібіторів. Тобто трибенурон-метил інгібує, фермент, який бере участь у синтезі білка в рослині. Відповідно його дію ми будемо бачити – рослина зупиняється в рості, і в деяких випадках почне жовтіти, адже точка росту притуплюється, вся рослина зупиняється в рості і приблизно на 14 день рослина гине, але цей процес може зайняти до 20 днів. Ось так працює трибенурон-метил.

Експрес використовують тільки на стійких соняшниках. Так як трибенурон-метил є і у продуктах які використовують і на зернових, то було би логічно що його можна використати на зернових, мається на увазі Експрес, але він коштує дорожче ніж трибенурон-метил звичайний. Як декларує компанія Дюпон, то у цьому продукті діюча речовина має найвищий ступінь очистки, а це необхідно для того щоб соняшник мав менший стрес, отримав мінімальний фітотоксичний вплив і не зменшувався потенціал культури. Компанія Дюпон декларує, що необхідно вносити тільки чисту речовину, тобто Експрес.

В нашій практиці були випадки коли на соняшнику застосовували самий дешевий трибенурон-метил, виробництва КНР (китайської народної), але, насправді, це було тільки написано на упаковці, а всередині найчастіше – якась інша діюча речовина, яка на зернових була схожа в роботі, але, якщо обробити нею соняшник, то це призведе до загибелі культури.

Наприклад, одного разу, всередині замість необхідної нам речовини знаходився метсульфурон-метил. На злакових культурах різниці особливо ніякої не було б, а от соняшник загинув. І такі випадки не одиничні. Дуже часто ми чуємо від фермерів фразу: «А от я спалив соняшник трибенурон-метилом». Колеги, запам’ятайте – на соняшник по технології ЕкспресСан необхідно брати лише препарат Експрес, адже це дійсно трибенурон-метил, і дійсно найвищого ступеню очищення.

Експрес застосовується з прилипачем Тренд, також від компанії Дюпон. Необхідно використовувати 100 г Тренду на 100 г виливу робочої речовини. Розмір краплі орієнтовно такий самий як і на інші гербіциди – 300 мікрон. І сам Дюпон зазначає, що необхідною нормою виливу буде 200 л води на гектар.

Ще однією особливістю буде те що на соняшнику Експрес не контролює однодольні бур’яни. Він звісно ж вирішує найбільшу проблему вирощування соняшника – контроль дводольних бур’янів у дводольному соняшнику, а от такі буряни, як пирій, мишій, куряче просо залишаться безконтрольними. Тому, при необхідності, після використання Експресу, можна буде використати грамініцид. Але не забувайте, що грамініцид разом із Експресом вносити не можна, необхідно зробити перерву 5-7 днів, в залежності від погодних умов. Про грамініциди ми вам розповімо у наступних випусках, а, забігаючи наперед, скажемо, що на соняшник можна використовувати Хізалофоп-п-етил та клетодим. Вони є у всіх компаній-виробників. Це, наприклад, може бути Козак від АльфасмартАгро або Ачіба від Байера. Якщо ви шукаєте, де ж можна це все придбати, то ми поділимося секретом. Всі названі раніше препарати ви зможете придбати в Інтернет-магазині Гровекс. Гровекс комфортний магазин аграрія.

Made with