Ендосперм

Ендосперм

У цьому випуску ми розкажемо вам, що таке ендосперм і «з чим його їдять». Я не дарма сказала їдять, адже згідно із визначенням це найбільш поживна частина зерна. Вона складає близько 80% від його усієї маси. Це особлива тканина рослини, що наповнює зародковий мішок і нагромаджує поживні речовини, необхідні для розвитку зародка. Аби більш наочно пояснити що це таке, приведемо приклад у вигляді яблука, або, краще, абрикоси. Усі знають, що в абрикоси є оболонка і насінина. Оболонка, те, що ми можемо з’їсти, і є ендосперм. Бачите – елементарно. Наприклад, у зерні пшениці чи жита – це те майбутнє борошно, з якого ми випікаємо хліб. Ви запитаєте – а як же ця інформація може згодитись аграрію, який хоче підвищити інтенсивність сходів і вчасно отримати гарний врожай?

Тут варто зосередитись на початкових етапах формування культури. Зародок, що міститься в насінині, оточений ендоспермом і розвивається в ньому до періоду формування вузла кущення. Весь час, доки зародок утворює первинну кореневу систему і випускає колеоптиль, ендосперм здійснює функцію живлення. Це прекрасний поштовх для розвитку рослини на початковому етапі. Як відомо, первинна коренева система майже не здатна харчуватися від ґрунту, тому до моменту утворення вторинної кореневої системи, поживна речовина насінини продовжує годувати майбутню рослинку. Потім новосформоване коріння живиться усіма необхідними для росту і розвитку елементами із землі. Але, якщо склалася ситуація, що культура доволі швидко зійшла через несподіваний дощик. Наша з вами рослинка у фазі шильця – і тут настає холодна пора. Виходить – рослині потрібен час, щоб вирости і розкущитися, а його в неї нема через низькі температури. Ні про яку вегетацію не може йти і мова, доки температура повітря нижча 5оС. Тут доречно поговорити про суму активних температур, при яких відбувається формування стебла і листків рослини, а також її фотосинтез. Але про це ми розкажемо у наступних випусках HarvestDiary. Отже, у скрутному для рослини становищі – такому як холод, ендосперм продовжує виконувати роль годувальника.

Хочу зазначити – так відбувається не завжди, а лише в тому випадку, коли дотримується загальна маса зерна і глибина його посіву. А це речі взаємопов’язані між собою. Відштовхуватись у цьому питанні найперше треба від маси 1000. У минулих випусках ми вже говорили про цей метод і пояснювали, що для кожного виду рослини і навіть, її сорту, вага 1000 насінин буде різною. Знаючи оптимальну масу для нашої культури, ми не можемо сіяти те зерно, яке не відповідає необхідним показникам. Інакше, рослині не вистачить ендосперму, щоб сформувати кореневу систему і прорости.

Таким чином, якщо мінімальна маса 1000 становить 40 гр, то отримавши менший показник, від посіву варто відмовитись і здати зерно на товарні цілі.

Крім обсягів ендосперму є безліч факторів, що впливають на ріст культури. Волога, склад ґрунту, температура, глибина посіву і поживні речовини. Це принцип Бочки Лібіха – приділяти увагу лише одному із цих факторів не можна і компенсувати нестачу тієї ж маси зерна, наприклад, підживленням ґрунту, також дуже складно. Тільки коли все буде в балансі, у вас є шанс на гарний урожай.

Made with