Фактори зимостійкості ріпаку

Фактори зимостійкості ріпаку

Озимий ріпак має високу чутливість до низьких температур. На якість його перезимівлі впливає ціла низка факторів: сніговий покрив або його відсутність, тривалість та інтенсивність морозів, стан, у якому ріпак завершив осінню вегетацію, зимостійкість конкретного сорту або гібриду тощо. Та чи можна вплинути на зимо- та морозостійкість ріпаку? І що зробити для збільшення шансів цієї культури на вдале проходження зимового періоду?

Найважливішим фактором, що дозволить ріпаку безпроблемно пройти зимовий період є так звані "три вісімки". На момент закінчення осінньої вегетації переважна більшість рослин ріпаку на полі мають відповідати наступним критеріям:

  1. ширина кореневої шийки - 8 мм;
  2. кількість листків - 8 штук;
  3. довжина кореня - 8 см.

Саме ці "три вісімки" і є оптимумом для якісної перезимівлі ріпаку. На ці показники можна вплинути обробкою посіву регулятором росту для прискорення досягнення "трьох вісімок" (регуляторами стимулюючої дії, які застосовують у разі пізнього посіву) або для уповільнення розвитку рослин (регуляторами ретардантної дії, які застосовують для запобігання переростанню рослин).

Також на те, щоб ріпак пішов у зиму у стані "трьох вісімок" впливають строки посіву. Посіяні із запізненням строків рослини зимують гірше, адже вони не встигають сформувати достатній обсяг вегетативної маси та накопичити достатню для проходження зимового періоду кількість розчинних вуглеводів. А ранній посів навпаки може призвести до переростання ріпаку.

Також негативний вплив на можливість проходження зимівлі без втрат мають:

  1. втрата рослинами тургору;
  2. пошкодження хворобами та шкідниками;
  3. дефіцит елементів живлення;
  4. поперемінне підвищення та зниження температур під час стану спокою та різкі зміни температур протягом однієї доби взимку;
  5. високе розташування точки росту над ґрунтом (понад 2,5 см);
  6. забур'яненість посіву восени, що не дає змогу культурі накопичити достатню для проходження зими кількість цукрів та наростити вегетативну масу.

Для збільшення шансів на вдалу зимівлю ріпаку в першу чергу необхідно проводити сівбу культури в оптимальні строки, дотримуватись правильної густоти та глибини посіву, проводити осінній контроль шкідників, бур'янів та хвороб і не допустити переростання культури. Це дозволить Вашому ріпаку піти в зиму в оптимальному стані "трьох вісімок".

Made with