Фарбування зерна при протруєнні

Фарбування зерна при протруєнні

Протруєння насіння має один аспект, який виглядає не зовсім необхідним. Воно зафарбовує насінину в яскравий колір. Хоча це і виглядає зайвим, але такий ефект виникає не заради краси, а має ряд важливих функцій.

Раніше, коли фарбоване насіння тільки почало з'являтися на ринку сільгосппродукції, воно допомагало ідентифікувати фірму-виробника. Кожна з них додавала до своїх протруйників барвник, який виокремлював їхнє зерно з-поміж іншого. Таким барвником розфарбовували лише елітне та суперелітне зерно. Але з часом виробники підробок також почали фарбувати зерно, позбавивши фермерів можливості швидко відрізнити якісне зерно від підробленого.

Але і зараз за допомогою фарбника є можливість відрізнити якісне зерно, тому що для зміни його забарвлення додається високоякісна фарба, яка довго тримається на зерні. Якщо ж при транспортуванні, зберіганні або засипанні у сівалку барвник осипається, то насіння, швидше за все, є фальсифікатом.

Нахіба фарбувати насіння?

Якщо Ви самі протруюєте зерно, то фарбник допоможе Вам дізнатися, наскільки добре оброблене насіння, адже незафарбовані частини зерна не будуть захищені від хвороб та шкідників. Забарвлене насіння завдяки зменшенню сили тертя між ним краще рухається у сівалці. А це дозволяє отримати більш рівномірний посів, зменшуючи можливість забивання висівних трубок зерном.

Також рівномірність посіву безпосередньо на полі набагато легше визначати, шукаючи в рядку яскраво забарвлене протруйником насіння. Адже, наприклад, чорне насіння ріпака або соняшника шукати в чорноземі не дуже легко.

Компанії-виробники насіннєвого матеріалу хочуть захиститися від підробок не менше, ніж фермери та агрономи. Саме тому на ринку вже почало з'являтися насіння, яке обробляють спеціальною флуоресцентною фарбою. Визначити якість такого насіння можна, помістивши його під ультрафіолетове світло. Це суттєво зменшує можливість фальсифікації посівного матеріалу. Але, на жаль, лише на деякий час, як і у випадку зі звичайним фарбуванням.

Як бачимо, фарбування протруєного посівного матеріалу має багато різних застосувань та частково полегшує роботу агронома.

Made with