Фази розвитку озимого ріпаку

Фази розвитку озимого ріпаку

Як і будь-яка інша сільськогосподарська культура озимий ріпак під час вегетації проходить певні етапи (фази) росту і розвитку. Розглянемо як самі фази, так і особливості догляду за посівами озимого ріпаку під час їх проходження.

Сівба.  Ріпак дуже вибаглива до вологи культура. Транспіраційний коефіцієнт 500-750. В цей період критично важливими для нормального розвитку рослин є наявність у ґрунті поживних речовин у доступній формі, вологи і якісно підготовленого ґрунту для отримання рівномірних сходів, де рослини не будуть пригнічувати одна одну. Найкращими для ріпаку грунтами є чорноземи, сірі, й темно-сірі лісові грунти. Оптимальна реакція грунтового розчину Рн=6,0-6,5.

Сходи. Насіння ріпаку починає проростати за температури грунту + 0,1С, проте необхідною температурою для отримання швидких, дружніх сходів є +14-17С. За 5-10 днів після виносу на поверхню ґрунту сім'ядолей у рослин ріпаку утворюються справжні листки. В цей період важливо вберегти рослини від ушкодження шкідниками, адже саме у цей час вони завдають найбільш суттєвих збитків для майбутнього врожаю.

Утворення листя та розетки.  В дану фазу в рослин ріпаку відбувається активний розвиток кореневої системи, щось подібне до “линьки” кореня в буряків. Рослини є вразливими до збудників хвороб у грунті, необхідним є внесення фунгіцидів, бажано з ретардантним ефектом, адже саме у фазу від 3-х листків культури доречним є старт для проведення рістрегулюючих обробітків. Це потрібно для того, щоб уберегти рослини від небажаного переростання. Також необхідним заходом є внесення бор-вмісних препаратів, адже рослинами засвоюється близько 25% від загальної потреби в цьому мікроелементі, який необхідний для зниження ризику розтріскування стебел та дуплистості кореня.Закінчується фаза входженням ріпаку в зиму. На завершення цього періоду переважна більшість рослин ріпаку на полі мають відповідати наступним критеріям:

  1. довжина точки росту - до 20 мм;
  2. кількість листків - 6-9 штук;

Саме це дозволить мінімізувати вплив на рослини негативних погодних умов взимку.З настанням весни продовжується розвиток розетки рослин, у цей період можливий розвиток хвороб (фомоз, пероноспороз, альтернаріоз тощо) та поява весняних шкідників. Обов’язковою є необхідність є проведенні обприскування посіву фунгіцидами.

Технологія вирощування ріпаку

Стеблування. У цю фазу відбувається формування бічних пагонів і генеративних органів. Згодом рослини в активно ростуть у висоту, тому доцільним є проведення підживлення їх азотом та сіркою. Також у цей період починається активна поява на ріпаку шкідників (насамперед різних видів прихованохоботників). Обов’язковим заходом є розставлення чашок-пасток Меріка.

Бутонізація (від початку закладання генеративних органів до цвітіння, фаза триває 20-25 днів). Рослини в цей період починають фактичну закладку майбутнього врожаю, тож вкрай важливим стає їхній захист від шкідників (а до прихованохоботників у цей період додаються попелиці, капустяні мухи, пильщик, христоцвіті блішки, а згодом і квіткоїди) та хвороб (насамперед від фомозу, борошнистої роси, сірої гнилі, різні види плямистостей). Саме в цей період проводять листове підживлення бором, азотом, магнієм.Цвітіння триває 25-30 днів. Це одна із найбільш критичних фаз розвитку культури. В цей період важливою є наявність вологи, адже у разі її дефіциту рослини формують меншу кількість квіток, а вже сформовані пагони можуть відмирати. Також через дефіцит вологи в цей період зменшується засвоюваність рослинами поживних речовин та знижується їхня стійкість до хвороб. Важливим моментом є бережне відношення до запилюючих комах, тому інсектицидний захист важливо проводити препаратами не токсичними для бджіл. Хоч ріпак і самозапильна культура, проте літ бджіл корисно впливає на збільшення врожайності даної культури.

Утворення стручків та дозрівання. Протягом 25-30 днів після закінчення цвітіння у рослин ріпаку формуються та дозрівають стручки та насіння в них. У залежності від стану посіву в цей період важливим є підживлення рослин азотом по листу, та неабиякого значення набуває захист рослин від стручкового комарика. В залежності від рівномірності достигання доцільним є проведення десикації та обробка посіву стікерами (для недопущення розтріскування стручків). Коли вологість насіння ріпаку на полі становить 12-13%, варто починати збирання культури.

Made with