Фази застосування фунгіцидів на соняшнику

Фази застосування фунгіцидів на соняшнику

Перенасичення сівозміни соняшником, недотримання агротехніки його вирощування, економія на внесенні мікродобрив та обробці посівів і насіння пестицидами - всі ці фактори призводять до накопичення у родючому шарі ґрунту величезної кількості патогенів, що викликають хвороби культури. Наразі відомо понад 80 різних захворювань соняшника, збудниками яких є гриби, бактерії та віруси. Ці хвороби вражають рослину протягом усієї вегетації. Для мінімізації впливу хвороб на врожай та забезпечення нормальних умов росту й розвитку впродовж вегетаційного періоду, слід проводити фунгіцидний захист посівів соняшника. І краще це робити у форматі профілактики, адже видимі ознаки хвороби з'являються лише тоді, коли вона вже поширилася по тканинах рослини та завдала шкоди майбутньому врожаю.

Перший крок у фунгіцидному захисті рослин роблять ще до посіву. Це обробка посівного матеріалу фунгіцидним протруювачем, що дозволяє захистити висіяне насіння та проростки від цілого ряду хвороб (пліснявіння, фузаріозні кореневі гнилі, несправжня борошниста роса тощо) на ранніх етапах росту.

Для протруєння використовують препарати на основі металаксилу-М, флудиоксонілу та інших діючих речовин.

У вегетуючих рослин соняшнику є два ключові таймінги, коли внесення фунгіцидів є необхідним: 6-10 листків та фаза зірочки. В ці фази соняшник страждає від уражень фомозом, фомопсисом, іржею, пероноспорозом, сірою та білою гниллю. Проте, ці таймінги є дещо умовними, адже свої корективи у час проведення обробки посівів можуть внести такі фактори, як:

  1. система обробітку ґрунту;
  2. система живлення;
  3. ґрунтово-кліматичні умови;
  4. сума активних температур;
  5. опади;
  6. технологія вирощування;
  7. економічні фактори.
undefined

Для контролю збудників хвороб у фазі 6-10 листків використовують препарати на основі азоксистробіну, флутриафолу, ципроконазолу тощо. А у фазі зірочки - з такими діючими речовинами, як карбендазим, тебуконазол, ципродиніл та інші.

Не забувайте, що проблеми з хворобами можуть виникнути й під час інших фаз росту і розвитку соняшнику, особливо за умов теплої та дощової погоди. У такому разі потрібно обирати препарат та проводити обробку посівів виходячи з ситуації, що склалася безпосередньо на полі.

Made with