Фіолетові листки. Стрес кукурудзи?

Фіолетові листки. Стрес кукурудзи?

Почнемо з того, що пригадаємо посівну 2017 року. Цієї весни ми могли часто спостерігати фіолетове забарвлення та нерівномірний ріст у посівах кукурудзи. Більшість з вас задається питанням – як це вплинуло на врожайність.

Давайте розглянемо основні чинники які зумовлюють фіолетове забарвлення. Перший з них – це наявність в кукурудзи генів , які відповідають за фіолетове забарвлення, їх зазвичай 6 – 8. Вони є чутливими до зниження температури і проявляються у молодих рослин до фази  6-8 листків, в моменти похолодань рослини можуть мати фіолетове забарвлення. Таке забарвлення не впливає на урожайність, вчені довели, що кількість хлорофілу як у зелених так і фіолетових рослин однакова, а от низькі температури повітря, холодний грунт несуть негативний вплив на всі рослини ( не лише на кукурудзі) це проявляється у стрес і повільний нестабільний ріст.

Друга причина – це нестача фосфору, рослини мають також фіолетове забарвлення і нерівномірний розвиток. Як відрізнити нестачу фосфору від генетичних особливостей— огляньте все поле, якщо окрас рівномірний, то швидше за все це генетична особливість. А якщо поле відрізняється з рослинами різного забарвлення і різного розвитку є ймовірність що це нестача фосфору, також ми сюди відносимо фіолетові рослини які мають 6-8 листків культури і більше. Нестача  Р викликана недостатнім розвитком кореневої системи, вона не може засвоїти необхідну кількість за різних причин, це може бути низька температура як грунту так і навколишнього середовища так і кисла або лужна реакція грунтового розчину, коли Р заблокований у грунті.

Є ще й третя причина фіолетового забарвлення – це пригнічення рослин кукурудзи бур’янами або сходами попередника, такого як соняшник.  Кукурудза-це рослина із нерівномірним ростом, перші  2тижні вона може рости у висоту 1 см  і більше за добу, а наступні 2 лише 1 см за 5 днів а то і тиждень, потім в неї буде активне наростання вегетативної аж до викидання волоті. Що з цього ми повинні зрозуміти, що кукурудза на початкових етапах не здатна конкурувати за вологу, світло, поживні речовини. Гербокритичний період (час, коли бур’яни завдають найбільшої шкоди) у ранньостиглих гібридів складає 30-40 днів а у пізніх має всі 50 днів. І коли землевласник хоче зачекати, що б проросли всі бур’яни або падалиця попередника і внесе по максимальній дозі у пізню фазу навіть найкращий гербіцид, він помиляється, адже його врожай уже постраждав. При закладці урожаю,  кукурудза, оцінивши умови, заклала розмір качана, рядів, зерен відповідно до навколишнього стану, і якщо їй щось заважало, вона заклала лише те що зможе реалізувати.

Підведемо невеличкий підсумок- кукурудза  на початкових етапах розвитку може мати фіолетове забарвлення, коли ми впевнені що це індикатор генів на холод, тоді сильно переживати мабуть не варто, кажуть переросте. Але є і інші фактори: занадто низькі температури  (морози., які знищують точку росту) нехватка елементів живлення, та пригнічення бур’янами,  що б уникнути цих негативних наслідків ми повинні правильно визначитись із терміном посіву. Підбором гібриду, виконати якісний посів і знищити небажаних конкурентів таких як бур’яни. Така виконана робота забезпечить кращі умови розвитку і в майбутньому  хороший врожай. У деяких господарствах на цьому і закінчуються технологічні операції на кукурудзі,  але є і ті   які не залишають свою культуру один-на-один із погодою.

Поборовшись із стресами на початку вегетації, їдемо далі, і тут в нас високі температури, брак вологи та повітряна посуха, кукурудза скручує листя в загострені трубочки, змінює колір і чекає дощу. Давайте згадаємо її біологічні особливості, від проростання і до виходу волоті вона використовує лише 10% від загального водоспоживання і 70% від виходу останнього листка до середини молочної стиглості. Ці знання підтверджують правильність дій тих фермерів, агрономів які працюють на максимальний розвиток рослин збереження вологи. Тут ми  згадаємо про роль елементів живлення  (зокрема Калій) та амінокислот,  які допоможуть протистояти жаркій погоді ,а також обробіток ґрунту направлений на максимальне вологозберігання. Тріщини в ґрунті сьогодні не новина, можливо це проблема не всієї України,  але в Миколаївській області в цьому році вони були вже у травні, отже втрата вологи відбувалась майже відразу, але прогрес не стоїть на місці і це не може не радувати.  У мене  є такі господарі,  які впроваджують різні новинки у обробітку ґрунту та збережені вологи: технологія strip-till, no-till, вертикального обробітку, сьогодні багато хто згадав про ротаційну борону, та інші,  результати приємно дивують. І якщо ми збережемо вологу для нашої кукурудзи, а не випустимо її через велику кількість тріщин ґрунту, вона зможе налити ту кількість зерна яку заклала на початкових етапах.

Made with