Фітотокс на соняшнику. Як визначити і що робити?

Фітотокс на соняшнику. Як визначити і що робити?

У чому полягає пестицидний стрес на рослині? 

Після внесення ЗЗР можна спостерігати ознаки фітотоксу на соняшнику. Рослина блідніє, зупиняється в рості, її листя деформується і стає покрученим; стебло такого соняшнику гнеться та набуває неправильної форми. Найнебезпечніший такий вплив у період від 4 до 5 листків соняшника, коли формується кошик і закладається кількість квіток, адже стрес може вплинути на закладку врожаю.

Внесення будь-якого пестициду на культурну рослину - це стрес і навіть у стійких соняшників може виникати сильне пестицидне навантаження, яке призводить до активізації захисних процесів. Тобто те, що ми називаємо фітотоксом на соняшнику - це реакція рослинного організму на зовнішні негативні чинники. Рослина сама розпізнає стрес, виявляє в ДНК-коді методи виживання у несприятливих умовах, активізує синтез елементів стресового захисту, таких як ензими-антиоксиданти, стресові білки, глутатіони, феноли та інші антиоксиданти і переміщує синтезовані стресові білки та речовини у проблемні зони для подолання стресу.

При нанесенні гербіциду на листок, речовина проникає всередину і починає рухатись по рослинному організму, утворюючи в клітинах активні форми кисню. Для боротьби з можливим стресом в рослині запускаються окислювальні процеси, порушується нормальна робота клітин, руйнуються оболонки, йде негативний вплив на ДНК культури. Внаслідок таких процесів ми можемо спостерігати на соняшнику ознаки гербіцидного стресу (скручене листя, вибілювання жилок листка, прибита точка росту).

Тож які причини фітотоксичності соняшнику?

1. Негативний вплив пестицидів, що вносяться по вегетаціїТут одна з причин - стрес рослин внаслідок внесення подвійної норми на перекриттях чи на розворотах техніки, неправильно налаштований обприскувач із невідповідним розміром краплі. Крім того, мають місце помилки у формуванні бакового розчину: змішування непоєднуваних складових, таких як деякі гербіциди з добривами, фосфорорганіка з ALS-інгібіторами, ретарданти з антистресантами тощо.2. Фітотокс внаслідок недотримання правил внесення ЗЗР (фаза, норма, погодні умови)Це, в першу чергу, недотримання регламентів застосування ЗЗР. Фітотоксичність соняшнику може спровокувати раннє внесення або у фазу, що не відповідає рекомендаціям застосування препарату. В деяких умовах використання ЗЗР в максимальній нормі також може нашкодити рослинам і пригнічувати не лише бур’яни, але й культурні рослини.Погодні умови під час та після внесення ЗЗР - один із найпоширеніших випадків фітотоксичності соняшнику. Наприклад, внесення хлормеквату при надто низьких температурах, що може викликати сильне гальмування росту рослини, прибиття точок росту. При надто високих температурах варто уникати випаровування води разом із діючою речовиною. Внесення пестицидів у жарку сонячну погоду також має свої наслідки, часто у вигляді опіків на рослинах, в’янення, зміни кольору культурної рослини. Застосування ЗЗР у період підвищеної вологості повітря може стати причиною утворення крапель на рослинах різного розміру, що спровокує фітотокс окремих рослин на полі через нерівномірне розподілення д.р. В момент сильного пестицидного стресу соняшник вразливий до більшості хвороб, які заходять в посіви у даний період. 

undefined

3. Використання брудних цистерн обприскувачів із забитими форсунками та пестицидними залишками на стінках баку

undefined

Навіть при дотриманні всіх регламентів внесення ЗЗР і основних правил їх застосування, можна банально “погоріти” на брудному обприскувачі. Не всі залишки пестицидів у баку змиваються звичайною водою. Для промивки робочих органів обприскувача краще використовувати спецзасоби. Адже у разі, якщо бак був погано очищений, речовини, що там залишились, вступають в хімічну реакцію з новим баковим розчином; і, як результат, або нівелюють роботу діючих речовин, або утворюють агресивні сполуки, які при внесенні на посіви можуть викликати фітотокс соняшнику.

Другий варіант не менш небезпечний. Це забиті форсунки, що не дають робочому розчину правильно розподілитись по листу і, таким чином, підпалюють листову поверхню соняшника.  

4. Післядія препаратів, залишки яких діють на рослину у грунті

Післядія на соняшнику може бути спричинена залишками діючих речовин, що вносились на культуру-попередник. Сульфонілсечовини та імідазолінони, наприклад, найчастіше використовуються на пшениці, тому треба бути особливо уважними, висіваючи наступними чутливі до цих діючих речовин культури. Особливо враховуючи, що соняшник чутливий до післядії сульфонілсечовин. Навіть враховуючи те, що рекомендовані норми застосування цих речовин доволі низькі - до 0,2 г/га, вони можуть мати негативну післядію на ріст і розвиток соняшника. Доведено, що навіть незначний вміст речовин цього класу, таких як метсульфурон-метил і хлорсульфурон можуть спричинити негативний вплив на чутливі культури. Період розкладу таких речовин може варіюватися від 6 місяців до 2 років. Швидкість розпаду сульфонілсечовин може зменшитись в 2 рази при низьких температурах і недостатній кількості вологи в грунті. 

Післядія на соняшнику проявляється у вигляді зменшення листової пластини соняшнику, її пожовтіння і хлороз. Під час стресу, викликаного післядією, соняшник може вигинатися, його стебло, черенки і листя крутяться, особливо це помітно на кінчиках листів. Рослина в такому стані відстає у рості, не розвивається і може взагалі загинути. Характерним для післядії є як часткове ураження посівів, так і в окремих частинах чи смугами.

З чим можна сплутати фітотоксичність на соняшнику?

Якщо Ваш соняшник виглядає так, як на фото або підпадає під опис у статті, велика вірогідність, що це ознаки фітотоксичності. Звичайно, дуже легко сплутати фітотоксичність з дефіцитом елементів живлення. Так при нестачі кальцію у соняшника спостерігаються хлоротичність листя, його пожовтіння і деформація. Так само листя і черенки погано розвивають і скручуються при гострій нестачі бору в рослині. Якщо візуально ознаки схожі на нестачу елементів живлення, Вам допоможе “анамнез” культури, тобто розуміння того, які добрива та ЗЗР були внесенні і який був попередник. Для більш точного розуміння необхідно зробити аналіз грунту з поля, де спостерігається стрес культури.

Як допомогти соняшнику вийти зі стресу і відновити свій розвиток?

А враховуючи те, що культурі потрібен час для відновлення клітинних оболонок та запуск процесів обміну всередині, потрібно подбати про додаткову стимуляцію розвитку культури, підтримати життєздатність клітин рослин у стресовий період і спонукати до утворення нових. Тут має місце використання антистресантів на культурі, до складу яких входять амінокислоти. Тому при перших ознаках фітотоксу на соняшнику рослину краще підтримати комплексними антистресантами, такими як Тесей чи Амікс. Ці речовини підвищують стійкість рослини до несприятливих факторів і прискорюють процес фотосинтезу в рослині для збільшення кількості хлорофілу та відновлення листкової поверхні. Антистресанти часто застосовуються у комплексі з мікродобривами, які дадуть комплексне рішення проблеми стресу рослини, забезпечивши її енергією для відновлення і спровокують інтенсивне наростання здорової вегетативної маси. Хелатовані мікродобрива - гарне варіант для відновлення рослини після стресу, особливо якщо їх дія спрямована на стимуляцію процесу фотосинтезу, як в комплексному добриві Тітон Олійні Соняшник.

Важливо пам’ятати, що фітотоксичність соняшнику може стати великою проблемою і призвести до значних втрат врожаю, тому важливо дотримуватись рекомендацій при застосуванні ЗЗР, щоб не допустити факапів на посівах свого соняшнику.

Made with