Фумігація складів

Фумігація складів

Виростити та зібрати рослинницьку продукцію дуже важливо. Але не менш необхідним є і правильне її зберігання. Адже у разі неправильного зберігання можна втрати до 100% всього врожаю. І однією з найбільших проблем при зберіганні є шкідливі комахи, що можуть у значній кількості накопичуватись у зерносховищах. Комірний і рисовий довгоносики, великий та малий хрущаки, гороховий і квасолевий зерноїди, зерновий точильник, рудий борошноїд, зернова міль, борошняний кліщ - це лише невеликий перелік шкідників, для яких Ваш склад є їдальнею.З метою контролю шкідників складських приміщень (за виключенням гризунів) необхідно проводити фумігацію. Фумігація є методом хімічного контролю шкодочинних комах, шляхом повного заповнення обсягу складських приміщень спеціалізованими газоподібними пестицидами, які знищують їх. Фумігація рослинної продукції є важливою ланкою контролю карантинних шкідників.

Зберігання рослинницької продукції у необроблених фумігантами приміщеннями може призвести не лише до суттєвого зниження якості зерна, появи хвороб (наприклад, довгоносики є переносниками грибів з роду Fusarium), а у разі масового поширення шкідників - до втрати УСЬОГО зібраного врожаю. Великою проблемою при контролі шкодочинних комах у складських приміщеннях є відсутність їхніх природних ворогів та здатність до швидкого росту популяції. Наприклад, дві пари жуків комірного і рисового довгоносиків у зерні пшениці за дев’ять місяців здатні дати потомство, відповідно у 6211 і 7978 особин.

Необхідність обробки складів визначають шляхом:

  1. проведення аналізу зерна, що в них зберігається;
  2. візуального огляду та обстеження усіх приміщень, транспортного обладнання та інвентарю;
  3. огляду незаповнених складських приміщень перед завантаженням їх зерном.
  1. Обов'язковій фумігації підлягають:
  2. усі партії зерна, що йдуть на експорт або імпорт;
  3. робочі приміщення насіннєвих заводів;
  4. приміщення млинів та круп'яних заводів.

Найчастіше для фумігації складів використовують такі препарати: ШтормФосмінійАктеллік. Популярним засобом для протруювання складів серед фермерів є сірчані шашки, які ефективні і проти мишей також. В деяких господарствах проводять обробку Фастаком та Бі-58 методом розпилення садовим мотообприскувачем. Але такі препарати не є рекомендованими для фумігації, адже мають високу токсичність, тому до складу не можна заходити ще кілька днів після обробки. Хочемо нагадати, що при фумігації приміщень треба дотримуватись правил індивідуального захисту, так як деякі речовини особливо небезпечні для дихальних шляхів.

Перед початком фумігації потрібно підготувати оброблюваний об'єкт: провести прибирання приміщення, організувати захист від корозії, вжити заходів пожежної та газової безпеки тощо.Переважна більшість фумігантів у якості діючої речовини містять фосфід алюмінію (фосфін). Обробку приміщень такими препаратами проводять за середньодобової температури в середині приміщень не нижче +15°C. Є два основних типи проведення фумігації:

  1. методом спадаючого повітряного потоку (проводиться за допомогою спеціальних вентиляційних установок);
  2. методом зондування (ємність з фумігантами у вигляді таблеток занурюють у контейнери з культурою на період проведення фумігації).
undefined
  1. У разі необхідності фумігації відносно невеликих партій зерна можливе проведення:
  2. фумігації під синтетичною плівкою (обробка фумігантом партій зерна з подальшим укриттям їх захисною плівкою);
  3. фумігації в камері (обробка продукції у спеціальних герметичних камерах).
  4. Після закінчення обробки обов'язковою є дегазація приміщення.

Однак, фумігація не є ідеальним заходом та має наступні недоліки:

  1. висока собівартість проведення робіт;
  2. складність процесу, що потребує високого рівня кваліфікації персоналу;
  3. тривалість.

Та попри усі вищеперераховані негативні аспекти фумігація є найбільш ефективним заходом із захисту складських приміщень від шкідників.

Made with