Фунгіциди на сою

Фунгіциди на сою

Переважна більшість фунгіцидних протруювачів насіння добре захищають сходи та молоді рослини сої, але їхня захисна дія знижується у період формування 3-х трійчастих листків. А відтак, обробка сої фунгіцидами стає необхідною, адже хвороби можуть призвести до ураження генеративних органів рослин, опадання квіток та, як наслідок, до формування недорозвинених бобів або, взагалі, до цілковитої відсутності врожаю.

Оптимальним є проведення двох обробок - під час появи 3-5-х трійчастих листків (для контролю хвороб, що вражають вегетативні органи рослини) та під час бутонізації/початку цвітіння (для захисту генеративних органів, що формуються в цей період).

Обов’язковим є внесення фунгіцидів у разі, якщо прояви хвороби спостерігаються на 10-15% рослин у посіві, що визначається шляхом огляду та оцінки стану рослин. При цьому особливо важливим є оцінка ЕПШ хвороби, на скільки сильно зелена маса сої вражена грибом.

АСКОХІТОЗ

Висока вологість ґрунту та повітря, що спостерігається в цьому сезоні, створює оптимальні умови для розвитку цієї хвороби. Прояв аскохітозу виглядає як видовжені темні плями на стеблах та світло-бурі на листі сої. Ураження рослин аскохітозом призводить до недостатнього розвитку бобів, що покриваються пікнідами.За вегетаційний період можливі декілька спалахів даної хвороби.Збудник аскохітозу комфортно почуває себе у пожнивних рештках будь-яких культур. Нерідко його джерелом є посівний матеріал сумнівної якості та походження.Високий рівень захисту від аскохітозу має протруювання насіння триазолами. У разі, якщо на рослинах спостерігаються прояви цієї хвороби, доцільним є проведення обробки посіву препаратами на основі тебуконазолу та пропіконазолу (Коллосаль ПроКіпер).

БІЛА ГНИЛЬ (СКЛЕРОТИНІОЗ)

На сої прояви цієї хвороби найчастіше з'являються у фазі наливу бобів та виглядають як передчасне старіння окремих гілок або всієї рослини. В районі кореневої шийки та на основі гілок формується білий наліт, уражені тканини втрачають колір та починають гнити. Це призводить до порушень руху поживних речовин у рослинах та їхнього висихання.Фунгіцидний контроль білої гнилі полягає у:

  1. протруюванні насіння препаратами на основі тебуконазолу;
  2. обробці посіву препаратами, що містять флутриафол та тіофанат-метил (Фенікс Дуо).

СЕПТОРІОЗ (ІРЖАВА ПЛЯМИСТІСТЬ)

Прояви цієї хвороби виглядають як іржаво-бурі плями малого діаметра, котрі з'являються на листі та з розвитком хвороби стають дедалі темнішими. Спочатку плями з'являються на листі нижнього ярусу, а з часом поширюються на верхні. У разі сильного поширення хвороби плями можуть з’явитися навіть на стеблах рослин. Септоріоз призводить до передчасного опадання листя.У контролі іржавої плямистості найвищу ефективність мають такі діючі речовини, як тебуконазол та пропіконазол (Болівар ФортеКіперКоллосаль Про).

АЛЬТЕРНАРІОЗ

Ця хвороба також "полюбляє" теплу погоду з великою кількістю опадів. Вона призводить до появи білуватих плям з темно-зеленим нальотом на листі та видовжених смужок на стеблах рослин.

Наслідком ураження сої альтернаріозом є формування стручків без насіння. Сильні прояви хвороби на слабких посівах можуть призвести до їхньої загибелі.

Контроль альтернаріозу полягає у передпосівному протруєнні насіння (профілактичний контроль) або обробці посіву (у разі появи ознак хвороби) карбендазимом та флутриафолом (Імпакт КДезарал Екстра).

undefined

ФУЗАРІОЗ

Ця хвороба може уражувати сою на всіх етапах росту на розвитку. Вона вважається найбільш небезпечної серед усіх хвороб сої.На дорослих рослинах сої фузаріоз проявляється у вигляді пожовтіння, скручування, висихання та опадання листя, потемніння кореневої шийки та в'яненні рослини у цілому. Фузаріоз може призвести до знебарвлення бобів та появи на них оранжевого нальоту.При найменших ознаках хвороби доцільно провести обробку посівів препаратами на основі таких діючих речовин, як карбендазим та флутриафол (Імпакт КДезарал Екстра).Не забувайте, що максимальний ефект від використання фунгіцидів можна отримати ЛИШЕ у разі дотримання техніки їхнього застосування та внесення за відповідних погодних умов.

undefined
Made with