Фунгіцидна обробка посівів соняшнику

Фунгіцидна обробка посівів соняшнику

Україна завжди була одним зі світових лідерів вирощування соняшнику. В деяких областях України до 25% орних земель зайняті соняшником. В сучасних умовах господарювання, від 20 до 70% бюджету сільськогосподарських підприємств в нашій країні складає саме вирощування цієї культури. Але така кількість площ, зайнятих цією культурою, а також низка інших факторів (недотримання сівозмін, засміченість посівів бур'янами тощо) призвело до певних негативних наслідків. Одним із них є поширення грибів-збудників хвороб соняшника.

В Україні поширено понад 20 видів збудників хвороб соняшника. Насамперед це - фомоз, фомопсис, іржа, пероноспороз (несправжня борошниста роса), біла та сіра гнилі. Якщо Ви помітили на своєму полі ознаки якоїсь хвороби соняшника - готуйтеся до внесення фунгіцидів. Адже варто пам'ятати один дуже важливий фактор: якщо на рослині з'являються видимі ознаки хвороби - значить гриб-збудник вже розвинувся в ній і готується викинути спори для подальшого розмноження і поширення по полю.

При виборі фунгіциду потрібно не забувати про наступні моменти. Найголовніше, необхідно чітко визначити, якою саме хворобою уражений посів. Для цього дуже зручно використовувати визначники хвороб сільськогосподарських рослин в форматі додатків на мобільний телефон.

По-друге, ефективність фунгіцидів залежить від інтенсивності розвитку хвороби. Якщо у період проведення обприскування склалися сприятливі погодні умови для розвитку хвороби, то період захисної дії препарату може скоротитися вдвічі. За такої погоди варто використовувати фунгіциди з тривалим періодом захисної дії.

По-третє, дуже часто на полі бувають змішані інфекції. Тож для повноцінного захисту інколи доцільно використовувати фунгіциди, що містять декілька діючих речовин.

По-четверте, для максимальної ефективності фунгіцидів, потрібно приділити увагу таким аспектам організації обприскування, як правильному підбору форсунок, тиску та швидкості обприскувача.

І, нарешті, ще одним, але не менш важливим фактором є час проведення фунгіцидної обробки. Найкраще першу фунгіцидну обробку проводити у фазі 5-6 листків. Це дасть змогу мінімізувати вплив хвороб на розвиток рослин. До того ж, в такій фазі обробку можна проводити навіть звичайним причіпним обприскувачем, адже рослини ще не надто високі.

Необхідність проведення подальших фунгіцидних обробок залежить від стану якості посівів та економічної доцільності таких обробок.

Made with