Фунгіцидний захист соняшника

Фунгіцидний захист соняшника

Коли ж робити фунгіцидний захист соняшника ?

Мало хто з аграріїв розуміє необхідність застосування фунгіцидного захисту соняшника.Та людей, що бачать проблеми і починають їх вирішувати, з кожним роком стає більше!Це факт мене підбадьорює.Адже насичення сівозміни соняшником – пряма дорога до накопичення патогенів у грунті, які будуть впливати вже на наступний урожай!Так, тут діє накопичувальна система!Особливо якщо нічого не застосовувати.Отже, як ми раніше згадували, у соняшника є два таймінги застосування фунгіцидів.Перший це 8-10 листочків, другий – фаза зірочки.Чому саме в цей час?Це усереднені таймінги, що рекомендують компанії виробники ззр.Іншими словами -це привентивні обробки на упередження!Існує велика кількість чинників, що можуть впливати на час обробки.А саме: насичення сівозміни соняшником, система обробки грунту, система живлення, грунтово-кліматичні умови, сума активних температур, сума опадів, гібрид, бо новий посівмат толерантний до нових рас патогена та ін.Важливо розуміти, що при наявності проблеми на полі – очікувати 8 листочків НЕ ТРЕБА!Є досвід, коли через хвороби, посіви соняшника знищувались ще до другої пари листків.

Отже, за правило треба взяти мінімум одну фунгіцидну обробку на сонянику. При відсутності проблем на полі – застосувати стобілуриновий продукт. А при перевищенні патогеном ЕПШ – підібрати комплексний препарат. Використовувати чисто тразольний препарат на соняшнику, через його фізіологію – немає сенсу.

Особливо класно, коли в господарстві є висококліренсний оприскувач.Адже застосування фунгіциду по зірочці – дає змогу захистити верхні листки соняшника, які відповідають за налив насінини і олійність, тобто автоматично збільшується урожайність на 2-3 ц/га.

Made with