Гербіцидний захист класичної сої

Гербіцидний захист класичної сої

Висока забур’яненість посівів сої може призвести до втрат врожаю на рівні 30-50%. До того ж, на початкових етапах розвитку соя не конкурентоспроможна по відношенню до бур’янів. Вибір гербіциду для захисту наших полів залежить від видового складу бур'янів і обмежень по сівозміні. Згідно із «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» використовувати на сої для контролю однорічних злакових та деяких двосім’ядольних бур'янів дозволено ґрунтові гербіциди на основі таких діючих речовин, як ацетохлор, прометрин, метрибузин, імазетапір, кломазон, трифлуралін, пендиметалін, S-метолахлор+тербутилазин.

Варто пам'ятати, що в посівах класичної (не генномодифікованої) сої не вноситься Раундап. Тому що така соя нестійка до гліфосату. Для контролю бур'янів в таких посівах найчастіше в Україні використовують суміш препаратів Базагран (2,5 л/га) та Хармоні (5-6 г/га) або суміш того ж Базаграну з Пульсаром (0,6 л/га). Таку бакову суміш насамперед варто застосовувати на фоні ґрунтових гербіцидів (в першу чергу ацетохлорів), коли необхідно отримати якісний контроль хрестоцвітих бур’янів, падалиці соняшнику або ріпаку, нової хвилі бур’янів (в тому числі амброзії) та злакових. Не рекомендується використовувати таку суміш після гербіцидів на основі імазетапіру.

Ще одним досить популярним гербіцидом на класичній сої є Півот в дозі 0,6-0,7 л/га. Цей варіант є одним із найбюджетніших. Але при використанні Півоту (як і будь-якого гербіциду на основі імазетапіру) варто пам'ятати, що такі препарати мають дуже сильну післядію. Адже імазетапір розкладається в ґрунті протягом 330 днів і, відповідно, має обмеження щодо наступної культури в сівозміні.

Проте, одним із найефективніших гербіцидів в посівах сої є Корум від BASF. Даний препарат має дві діючі речовини: бентазон та імазамокс, завдяки яким вдало знищує навіть проблемні бур'яни без сильного фітотоксичного ефекту та тривалої післядії.

Більшість із перерахованих вище препаратів найдоцільніше використовувати при обприскуванні посівів у фазі 1-5 трійчастих листків культури (на ранніх фазах розвитку бур'янів).

Для того, щоб дізнатися, як контролювати один із найпроблемніших бур’янів на сої - лободу - радимо Вам переглянути відповідне відео на нашому сайті.

Made with