Гібридні зернові. Революція селекції чи потреба?

Гібридні зернові. Революція селекції чи потреба?

Найменша кількість посівних площ під жито за останні 10 років була зафіксована у 2019 році. Лише 117 тис. га було засіяно житом, що в порівнянні із 2010 роком майже на 60% менше. З чим пов’язаний такий різкий спад і чому майбутнє сільського господарства за гібридним житом?

Хоч на сьогодні Україна і займає 7 місце у Європі по експорту жита, показники вирощування цієї культури стрімко знижуються. Експерти пов’язують такий спад із погіршенням якості реалізованої продукції. Все частіше при здачі зерна виявляється велика кількість сміттєвих домішок та враження хворобами, в тому числі, проблемними для жита ріжками. За минулі роки аграрії отримали на 1-1,5 т/га менший урожай жита, в порівнянні з пшеницею та ячменем. Лідерами по вирощуванню жита залишились регіони, в яких найбільш сприятливі для цієї культури умови вирощування: Волинь (21,2 тис га), Житомирщина (18, 3 тис га), Чернігівщина (17, 2 тис га). Із падінням якісних показників зернової продукції ціни на зерно почали зменшуватись, роблячи жито не привабливою для вирощування культурою. Рентабельність вирощування жита знижувалась до тих пір, поки воно не зайняло позицію нішевої культури на ринку зернових. Гібридне жито - це новий вектор для вирощування цієї культури в Україні. Селекціонери подбали про те, щоб вирішити проблеми агровиробників і забезпечити їх якісним насіннєвим матеріалом, який дасть змогу отримати високі прибутки при мінімальних затратах. Вирощування гібридного жита надає перевагу у збільшенні якісних показників продукції та підвищення потенціалу врожайності культури - навіть більше, ніж в озимої пшениці та ячменя. А це говорить про можливість вирощування зерна, яке відповідатиме вимогам ринків збуту.

Основні ринки збуту жита:

  1. харчова промисловість (на борошно)
  2. тваринницво (на корм свиням та ВРХ)
  3. експорт

Жито має високу поживну цінність. Навіть при великій вартості ця продукція залишається необхідною для виробництва борошна. А щоб отримати якісну сировину, потрібно вирощувати висококласне зерно і гібридне жито вирішує цю проблему. В першу чергу, це можливість отримати 1 клас зерна із високим числом падіння - більше 200 с, натурою більше 700 г/л. Останніми роками ціни на жито виросли в кілька разів. Якщо у 2018 році це було 3500-4800 грн, то на сьогодні жито коштує від 6300 до 6700 грн. Отже, попит на якісне жито є, а от пропозиція незначна.

Гібридне жито - це високотехнологічна культура, що поєднує в собі пластичність, адаптивність, стійкість до хвороб та шкідників і грунтово-кліматичних умов. Потенційна урожайність такого жита, на відміну від сортового - 10-11 т/га. Такі високі результати показує компанія КВС, перший в Україні виробник гібридного жита, лідер по вирощування та експорту цієї продукції за кордон. Гібриди цього виробника формують середню урожайність - до 70 ц/га. Селекціонери компанії регулярно працюють над тим, щоб щороку збільшувати врожайність гібридного жита на 1,5% на рік. Крім того, завдяки технологіям високоефективного запилення, жито, яке вирощується сучасними аграріями, має високу стійкість до враження ріжками. Ця хвороба часто є великою проблемою при вирощуванні жита.

Тож давайте розберемо, в чому ПЕРЕВАГИ ГІБРИДНОГО ЖИТА. Перша перевага - стійкість до хвороб, таких як фузаріоз, кореневі гнилі, ріжки та до бур’янів. На сьогодні ворогом гібридного жита до цих пір залишається бура листова іржа, що потребує вирішення проблеми за допомогою фунгіцидної обробки по прапорцевому листу, у 39-51 фазу. Тоді як питання з ріжками вирішено завдяки селекції.

Висока морозо- та посухостійкість. Гібридне жито має високу стійкість до перепадів температур. В посушливих умовах, коли інші культури матимуть великі втрати по урожаю через високі температури і сильну спеку, жито дасть стабільний урожай. Що ж стосується вологи, то гібридне жито має низький транспіраційний коефіцієнт: на формування 1 кг сухої маси йому потрібно до 400 л води.

Насіння протруєне з заводу. Великим плюсом у передпосівній підготовці для фермера буде те, що насіння гібридного жита йде з заводу фасоване по мішках, дороблене, очищене від сміття, і, найголовніше, якісно протруєне. А це означає, що не треба витрачати час та гроші на протруювання свого посівмату. 

Не менш важливим є те, що гібридне жито більш урожайне, воно формує велику масу колосу. Насіння налите, гарно виповнене та  має велику масу тисячі.

Стабільна якість (перший клас). Є один усталений в народі стереотип, що жито посіяв і можна забути про нього до збирання. Це не так. Якщо Ви плануєте отримати високий урожай жита і здати його по вигідній ціні, треба пам’ятати про технологію вирощування гібридного жита. Вона не складніша, ніж у пшениці і потребує навіть менше затрат: менше пестицидних обробок та закладки по добривах, адже в нього не така велика потреба у фосфорі та калію. При цьому, якщо оцінити стеблестій гібридного жита, стає зрозуміло, що його продуктивність кущення набагато більша, ніж у сортового. Отже, гібридне жито при дотриманні технології вирощування дає можливість зекономити кількість посівного матеріалу при посіві 2 млн/га. 

Вирівняне (не може бути підгону/недогону). Ще одна перевага гібридного жита - його вирівняність. Хоч жито - культура висока, його ріст при селекційному втручанні, виключає можливість підгону чи недогону. Таким чином, колосся дозріватимуть рівномірно і не конкуруватимуть за фактори життя. 

Гібридні зернові - це справжня революція у вирощуванні жита, адже дає можливість отримувати високі врожаї стабільно і робить такі культури, як жито рентабельними на ринку України. Селекція цієї культури дозволить вирощувати жито у всіх регіонах і, враховуючи її пристосованість до кліматичних змін, створить непогану альтернативу популярним у сівозміні культурам. Таким чином власне виробництво жита в країні стане конкурентним по ціні в порівнянні з пропозиціями інших держав.

Made with