Господарське значення ріпаку

Господарське значення ріпаку

Сьогодні ми поговоримо про ріпак.

Brassica napus це рослина  роду капустяних, маса тисячі коливається в межах 4-6г у озимого і 3-5г у ярого та олійність складає 40-50%, що і робить її цінною у різних галузях.  Розглянемо детальніше.

Серед олійних культур по об’єму експорту ріпак входить в основну трійку лідерів разом із соєю та соняшником. Сьогодні насіння ріпаку  має основне застосування в 3 -ох напрямках як сировини для технічних і енергетичних цілей:

  1. паливо, а точніше біодизель
  2. мастила (машинне, гідравлічне масло)
  3. як сировина для олеохімії та фармакології (фарби, лаки, мило, косметика, фармакологія, миючі засоби, дезінфекція, текстильна промисловість і тд.)

Для аграрія ріпак залишається однією з найприбутковіших культур, ціна на нього завжди хороша. На світовому ринку вона залежить від урожайності, посівних площ і валових об’ємів виробництва в основних країнах виробниках, також  від попиту та курсу валюти(долара).

В Україні майже всі звикли експортувати насіння ріпаку,  так завжди простіше і забирають прямо з  поля за хорошу ціну, але на сьогодні ми всі стаємо розумніші і до нас доходить, що продавати просто сировину є найпростішим і найдешевшим варіантом, тому на сьогодні збільшується тенденція до продажу ріпакової олії та відходів її виробництва, таких як макуха та шрот.

Який би шлях Ви не обрали, коли у Вас є ріпак -це дуже добре. Чому ж добре?А тому що:

По-перше-це завжди ранні гроші. Хто займається вирощуванням с/г культур мене зрозуміє.

По-друге-рентабельність вирощування ріпаку за правильно підібраних технологіях завжди висока, через те це ще один плюс, щоб почати з ним працювати.

По-третє – це культура, яка зменшить насиченість вашої сівозміни як зерновими так і соняшником.

По -четверте- ріпак є хорошим попередником для наступних культур, особливо зернових.

Не так давно мені доводилось чути від багатьох людей, що ріпак сильно висушує грунт і виносить багато поживних речовин, тобто робить його менш родючим і через вирощування ріпаку ми  не зможемо нічого вирощувати на таких полях. Таких людей можу засмутити своєю відповіддю, адже при правильній культурі землеробства, з дотриманням всіх агротехнологічних заходів  ми сприяємо відновленню мікрофлори та родючості ґрунту (заробляючи пожнивні рештки з азотом у першій половині літа) покращення водно-фізичних показників, і чим більша буде в нас врожайність, тим краще не лише для нас (с/г виробників) а й для ґрунту, і для наших наступних культур.

Стільки позитивного проговорили сьогодні про ріпак,  а Ви запитаєте:

  1. Оксана, чому ж за останні роки посівні площі ріпаку зменшуються?

І це питання дійсно актуальне і правильне, хоча ви і самі знаєте на нього відповідь -це погодні умови.

У Миколаївській області за останні роки основна причина зменшення посівних площ, це не отримання сходів культури, не має вологи. Але це тема уже наступних відео.

Made with