Грамініциди на соняшник

Грамініциди на соняшник

Злакові бур'яни (мишій, куряче просо, пирій, вівсюг тощо) та падалиця злакових культур часто засмічують посіви соняшнику. Більше інформації про вівсюг знайдете у статті на сайті: Вівсюг на пшениці. Методи боротьби. Ці рослини вдало конкурують із соняшником за світло, вологу та поживні речовини на ранніх етапах росту культури. Заходи боротьби з ними насамперед необхідно спрямовувати на знищення проростків та недопущення розмноження вже вегетуючих бур’янів. І якщо в міжряддях злакові бур'яни можна контролювати проведенням культивації, то для контролю бур'янів, що проросли у рядку, використовують окремий тип гербіцидів - грамініциди.

Мишій

Мишій

Куряче просо

Куряче просо

Перевагою використання грамініцидів є можливість застосування їх за будь-якої гербіцидної технології вирощування соняшнику.

За класичної системи вирощування соняшнику грамініциди найчастіше використовують при сильній забур'яненості посіву саме злаковими бур'янами, коли ті знаходяться у фазі 2-6 листків, що відповідає фазі 3-5 листків у соняшника. Для цього використовують препарати на основі таких діючих речовин, як диметенамід-П, трифлуралін, флуазифоп-П-бутил тощо. Рекомендовані до застосування проти злакови бур'янів такі грамініциди: КайманАрамо 45ВентураЛобераАнтипирій,  КафароТарга Супер

Вівсюг

Вівсюг

Пирій

Пирій

При вирощуванні соняшника за технологією ExpressSun хімічний контроль багаторічних злакових бур'янів можливий лише за допомогою грамініцидів, адже ці бур'яни є стійкими до трибенурон-метилу. Варто пам'ятати, що грамініциди НЕ МОЖНА змішувати з препаратами на основі трибенурон-метилу. Їх застосовують окремо, за 6-7 днів до використання Експресу або його аналогів.

Гербіцид Євро-Лайтнінг (діючі речовини імазапір та імазамокс), що використовується при вирощуванні соняшнику за технологією Clearfield, дозволяє якісно проконтролювати переважну більшість злакових бур'янів. При такій гербіцидній технології використання грамініцидів доцільне лише у разі сильного засмічення посіву багаторічними злаковими бур'янами. У такому випадку грамініцид вносять окремо, за 10-14 діб до обробки посіву Євро-Лайтнінгом.

При вирощуванні соняшнику за гербіцидною технологією Clearfield Plus потреба у використанні грамініцидів майже відсутня, адже завдяки покращеній формуляції гербіциду Євро-Лайтнінг Плюс (у порівнянні з традиційним Євро-Лайтнінгом) діюча речовина імазамокс ефективно контролює майже всі види злакових бур’янів.

Made with