Грунтові гербіциди. Чи потрібна заробка?

Грунтові гербіциди. Чи потрібна заробка?

Ґрунтові гербіциди – річ, без якої не може обійтись жодне фермерське господарство. Ви знаєте, що гербіцид – це діюча речовина, яка використовується для контролю бур’янового угрупування та має винищувальний характер при додаванні її у ґрунт.Багато хто з агрономів скаржиться на слабку дію ґрунтових гербіцидів. Уявимо собі ситуацію: наш фермер Вася планує вносити гербіцид. У нього культивоване поле із високим вмістом гумусу. Доки Василь обирав препарат, погодні умови змінилися – підвищилась температура повітря і тому він був змушений вносити гербіцид по пересушеному шару. Застосування таких препаратів потребує взаємодії із вологою тому гербіцид виявився неефективним. Що ж потрібно було зробити у такій ситуації?Якщо додаткової вологи у вигляді опадів найближчим часом не передбачається і затягування із посівом несе втрату строків, рекомендуємо заробити гербіцид у ґрунт. Провівши додаткове рихлення верхнього шару, наш агроном зв’язав би препарат із вологою, яка залишилась у нижчих шарах землі. Так діюча речовина створить захисний екран та не буде втрачатись під дією сонячної інсоляції та вітру.Ви скажете: «Але ж правила не однакові для всіх ґрунтових гербіцидів»,– і будете праві. Перед тим, як користуватися новим препаратом, ознайомтеся з інструкцією (на упаковці чи в каталозі товару). Деякі із них мають рекомендації щодо обов’язкової заробки гербіциду у ґрунт. І цим не можна нехтувати.Немає єдиного шаблону стосовно застосування гербіциду. Адже, вийшовши на поле, ви маєте самостійно розробити стратегію, яка залежатиме від конкретних факторів:– Зволоженість верхнього шару ґрунту;– Глибина передпосівної культивації;– Температура та інтенсивність сонячної інсоляції;

Тепло для гербіциду не є негативним фактором – навпаки, існує думка, що під дією інтенсивного ультрафіолетового випромінювання діюча речовина розкладається швидше і працює більш ефективно. Високі ж температури нагрівають верхній шар ґрунту у якому розчинений ґрунтовий гербіцид і він працює ефективніше. Але повторюю – при пересиханні цього шару – дія препарату, відповідно, нівелюється.

– Структура ґрунту. Тут є дві крайності. На піщаних ґрунтах препарату треба зовсім не багато, на відміну від добре гумусованих. А при використанні на важких ґрунтах концентрація діючої речовини у розчині має бути більшою, значить препарату треба більше.Загальновідомим є правило – грунтові гербіциди краще засвоюються рослинами, коли верхній шар землі складають невеликі грудочки, а не важкі брили, що не дозволяють препарату розподілитися по полю рівномірно.Тому порада від нас – підбирайте препарат в залежності від ваших особливостей ґрунту, застосовуйте його вчасно і дбайливо підбирайте техніку для заробки гербіциду у грунт. Адже за вами вибір: каток, борона чи культиватор.

Made with