Густота посіву кукурудзи - скільки сіяти?

Густота посіву кукурудзи - скільки сіяти?

Ми вже неодноразово на нашому каналі говорили про те, що Ваш урожай залежить від багатьох чинників: строки сівби, умови вирощування, підживлення, система захисту, світло і зволоження тощо. Але є фактор яким багато хто нехтує чи ставиться до нього недостатньо уважно. Це густота посіву.

Ще за часів Радянського Союзу фермери дотримувались сталого показника – 60 тис рослин на гектар. Але на сьогоднішній день з’являється велика кількість нових гібридів, з індивідуальними якостями та особливостями. Кожному гібриду потрібен свій підхід, своя густота посіву. Поясню, чому. Найперше, фізіологічні особливості. Кукурудзу із еректоїдним розміщенням листків за показниками можна сіяти щільніше. На відміну від гібридів, в яких листя має звисаючу форму, еректоїдні тягнуться догори, а тому не затіняють своїх сусідів по полю.

Важливо пам’ятати, рослини весь час конкурують в умовах агрофітоценозу. За світло, воду, поживні речовини. Доведено, що чим більше рослин зосереджено на одному квадратному метрі, тим більше кожна із них буде намагатися витягнути вологи. Загальне водоспоживання та витрати води збільшуються, тому якщо рік прогнозують посушливий, сіємо кукурузку не надто густо і навпаки. Мається на увазі можливість компенсаційної здатності для культури. При великій густоті кукурудзи та гарному зволоженні зростають лінійні розміри рослин і висота закладання качана. Кукурудза тягнеться вгору, зменшується вихід зерна. Як бачимо, густо – не значить добре, і навпаки.

Тож як визначити густоту посіву? На що орієнтуватись?

Немаловажливим фактором у прийнятті такого рішення є ФАО обраного Вами гібрида. Наприклад, для нашої зони Північного Степу оптимальною густотою стояння є такі показники:

– Ранньостиглі – 60 тис/га;

– Середньоранні – 50 тис/га;

– Середньостиглі – 40 тис/га;

– Середньопізні – 30 тис/га.

Але ж має бути якась золота середина? Вона є. Це, звичайно, залежить від умов, поставлених виробником вашого гібриду. Відкриваємо каталог чи сайт виробника і дивимося, які норми вважаються для Вашої кукурудзи оптимальними. На прикладі системи кривих спробую пояснити.

Беремо оптимальний показник, при якому урожайність вийде максимальною. Це значення може коливатись в невеликому діапазоні, який допускає компанія виробника. Зазвичай, близько 5%. Для прикладу візьмемо гібрид Сплендіс із ФАО 250. До 300 – кукурудза вважається ранньою.

Євраліз рекомендує дотримуватись густоти від 70 до 86 тис рослин на гектар. У такому разі ми отримаємо гарний врожай. Тоді як, відхиляючись від норми, ризикуємо зазнати великих втрат через слабку компенсаційну здатність рослин.

Як висновок – чим більше відхилення від оптимального діапазону, тим менший матимемо врожай.

Ви скажете – не завжди схожість кукурудзи, вказана на сайті виробника, відповідає реальній польовій схожості. Сходи не завжди такі, як ми очікуємо. Це може бути і пригнічення бур’янами, і знищення зерна грунтовими шкідниками, і посуха. Тому рекомендуємо сіяти із запасом, в межах допустимого, звичайно. А вже як посіяти кукурудзу рівномірно, а головне, як порахувати кількість рослин на гектарі, розкажемо Вам у наступних випусках.

Made with