Хімічна меліорація

Хімічна меліорація

Суть хімічної меліорації в тому, щоб контролювати вміст солей в шарі грунту, де знаходиться коренева маса рослини. Як відомо, кожна з культур може показувати велику ефективність при певному рівні pH. Не дивлячись на це, весь час потрібно прагнути до нейтрального рівня – 7.0.

Що ж в першу чергу потрібно знати? При хімічній меліорації з кореневого шару грунту видаляються шкідливі для сільськогосподарських рослин солі, в кислих грунтах зменшується вміст водню і алюмінію, в солонцях – натрію.Ясна річ, що надлишок цих речовин в грунтовому поглинаючому комплексі погіршує його властивості і знижує родючість. Основне завдання вапнування або гіпсування – це створення високої буферної ємності землі, що забезпечить її стійке функціонування при різних умовах зовнішніх впливів і навантажень.Спробую доступно пояснити, що це означає. У воді постійно відбуваються іонні процеси за участю водню. Цей елемент, проникаючи в грунт з дощами починає взаємодіяти з катіонними центрами обміну. Це наші з вами метали: С, Mg, Na, K і так далі. Отже, вони замінюються іонами води, в результаті – вода стає лужною і вміст солей зростає. Тут згубне для багатьох культур утворення солонців.Важливо пам’ятати: поки є вакантні обмінні центри, кислотність залишається в нормі. Цим і визначається буферна ємність грунту. Тобто, буфер – це речовина, здатна поглинати або вивільняти іони водню при даному значенні pH. Разом з вапном або гіпсом грунт збагачується необхідними для такої реакції елементами. Наприклад, вапняк (карбонат кальцію) (СаСО3) – це наш рятівний буфер.Додавання кислоти в систему, яка містить буфер, призводить до поглинання іонів водню і рН залишається практично без змін. Подивіться, як це відбувається на прикладі хімічної реакції:

СаСО3 + H2SO4 → CaSO4 + H2O + CO2

Щоб знати, в якому стані ваш грунт, необхідно час від часу проводити аналізи на кислотність. Тоді ви буде знати, гіпсували вам або вапнувати. Або ні той ні інший прийом меліорації вам не потрібен.Вапнування – це внесення в ґрунт кальцію і магнію у вигляді карбонатів, оксидів або гідрокарбонатів для нейтралізації його кислотності. А ви знали, що грунт може вапнувати сам себе? Самовапнуванням називають процес, коли ви використовуєте лужний підорний шар, якщо такий є, методом глибокої оранки. Той же процес властивий господарствам, де земля і так багата на гіпс. У цьому випадку буде здійснюватися самогіпсування.Гіпсування – це внесення гіпсу з метою хімічної меліорації солонцюватого грунту, в якому велика частина натрію. Знову ж таки, якщо простіше, гіпс, який потрапив в грунт, знешкоджує в грунтовому розчині соду, шкідливу для розвитку рослин:

CaSO4 + Na2CO3 = CaCO3 + Na2SO4

Тоді як кальцій поступово витісняє натрій із грунтово-вбираючого комплексу (ПВК):Na +[ПВК] + CaSO4 – [ПВК] Ca2 ++ Na2SO4Na +Начебто все зрозуміло: кислий грунт – вапнуємо, надлишок натрію – гіпсуемо.Меліоранти вносяться різними способами. Ви може як закладати їх у грунт, так і вносити за допомогою поливу. Потрібно враховувати ступінь розчинності того чи іншого елемента, якість гумусу і так далі. Як впливає на грунт внесення K, P, Mg та інших елементів в процесі вапнування і гіпсування? Як зробити так, щоб їх додавання не минало даремно, а приносило користь? Дізнаєтеся в наступних випусках.

Made with