Хвороби соняшнику

Хвороби соняшнику

Соняшник, як і будь-яку іншу культуру, уражує велика кількість хвороб. Розглянемо способи діагностики найпоширеніших з них.

Фомоз, або чорна плямистість. Він заражає рослини навесні при встановленні середньодобової температури вище +20°C. Поширенню фомозу сприяють висока температура і вологість ґрунту, недотримання просторової ізоляції посівів та посів непротруєного насіння. Діагностичними ознаками раннього розвитку цієї хвороби є відмирання бічної поверхні листків рослини. Пізніше хвороба переходить на черешок листка, а звідти і на стебло. Після появи на стеблі чорних плям клітини флоеми відмирають і поживні речовини не надходять у кореневу систему. Через брак поживних речовин рослина голодує, всихає та гине.

Фомопсидоз, або бурий стебловий рак, має схожі з фомозом життєвий цикл та фізичні ознаки прояву. Першими ознаками даної хвороби є поява великих бурих трикутних плям, які швидко досягають центральної жилки, після чого переходять на стебло. Бурий стебловий рак є більш агресивним, у порівнянні із фомозом, але і менш поширеним. Адже для його розвитку потрібна більша кількість вологи.

Ознаки ураження рослин септоріозом (бурою плямистістю листя) стають помітні в другій половині літа. На листках рослин з'являються світло-жовті округлі плями діаметром близько 1 сантиметру. Пізніше ці плями у центральній частині набувають темно-коричневого забарвлення. У вологу погоду уражені частини рослини випадають і листя стає дірчастим. При сильному розвитку септоріозу листя передчасно засихає. Дана хвороба не поширюється у суху погоду.

Але у посушливу погоду соняшник уражує альтернаріоз. Для розвитку цієї хвороби достатньо нічної роси з одночасним перепадом температур. При альтернаріозі некротичні плями темніші й більш кутасті, порівняно з септоріозом, мають жовтою облямівку, а горщики зі спорами грибів (так звані пікніди) не утворюються.

Пероноспороз уражує соняшник через кореневу систему. Уражені рослини припиняють ріст, у них відбувається скорочення міжвузлів, листки розміщуються близько один до одного. На листках хворих рослин з'являються світлі плями вздовж центральної жилки, а на нижньому боці – спори, які здатні заражати інші рослини соняшника в полі. Якщо культура була уражена пероноспорозом через корені, то вона є невиліковною та здатна заражати інші рослини на полі.

undefined

Соняшник в Україні уражує велика кількість хвороб, які здатні суттєво знизити якість та об'єм врожаю і навіть знищити посіви. Але при своєчасному протруюванні насіння та обробці посівів якісними фунгіцидами вплив хвороб на культуру можна звести до мінімуму.

Made with