Хвощ та осот. Методи контролю

Хвощ та осот. Методи контролю

ХВОЩ

Хвощ польовий є складно контрольованим бур'яном. Він формує 2 типи генеративних органів (кореневища та бульбочки), а також може розмножуватися спорами. Кореневища його мають специфічний тип росту: вони ростуть і вертикально (залягають на глибині до 1,8 м), і горизонтально (такі кореневища знаходяться у шарі ґрунту на глибині 25-50 см). На горизонтальних розгалуженнях кореневищ утворюються пагони та кулясті бульбочки, що мають близько 1,25 см у діаметрі.

Завдяки тому, що кореневища хвоща здатні досягати великої глибини (до декількох метрів), цей бур'ян не відчуває жодних проблем під час росту й розвитку навіть за мінімальної кількості опадів. Усе це робить контроль хвоща досить складним процесом.

Хвощ засмічує посіви будь-яких сільськогосподарських культур, особливо у вологих місцях, на кислих ґрунтах, вздовж берегів водойм. Засмічення посіву хвощем порушує вільний рух повітряних мас у міжряддях, ускладнює доступ сонячної енергії до нижньої частини рослин, створює конкуренцію за вологу та поживні речовини. На посівах, розміщених вздовж берегів водойм, польовий хвощ часто росте поряд із болотним, який є отруйним для худоби.Ефективний контроль хвоща полягає у поєднанні агротехнічних та хімічних заходів. Основними агротехнічними заходами з його контролю є:

  1. осушення надмірно зволожених та заболочених ґрунтів;
  2. глибока зяблева оранка (на 20-22 см);
  3. вапнування кислих ґрунтів;
  4. внесення органічних і мінеральних (насамперед калійних) добрив;
  5. весняна оранка;
  6. сівба ранніх ярих культур;
  7. виснаження кореневищ шляхом багаторазового їх подрібнення.

Хімічний контроль хвоща найдоцільніше проводити у липні-жовтні, коли у рослини відбувається активне наростання кореневищ та утворення бульбочок. У цей період проводять обприскування препаратами суцільної дії на основі гліфосату, МЦПА (Агрітокс, Дікогерб Супер), діхлорпропу та мекопропу (Раундап МаксРаульОтаман Екстра). Підвищує ефективність застосування таких гербіцидів проведення обробки після опадів. В той час як обприскування за 4-5 годин до опадів суттєво знижувало ефективність обробки. Також хімічний контроль хвоща у посівах кукурудзи можливий за допомогою обприскування препаратами, що містять нікосульфурон, римсульфурон або флуметсулам у фазу 3-6 листків у культури (МілагроТітусТітус ЕкстраТівітусМіладарДербіВейрон).

ОСОТ

Осот - багаторічний, коренепаростковий бур'ян, що характеризується високим рівнем життєздатності. Він має 2 шляхи розмноження: насінням, що може відноситись вітром на велику відстань, та кореневими паростками. Кореневища осоту можуть залягати на глибині до 3,5 м, що значно ускладнює контроль цього бур'яну.Різні види осоту (рожевий, жовтий, звичайний тощо) поширені на всій територій України, але здебільшого зустрічаються на вологих та світлих ділянках важких ґрунтів із вологим підорним шаром. Ці рослини засмічують переважну більшість культурних рослин (насамперед пшеницю, ячмінь, кукурудзу, ріпак, соняшник, овочеві культури та сади). У разі значного поширення осоту зниження врожайності культур може досягти 50%.

Як і у випадку з хвощем, найвищу ефективність у контролі осоту має поєднання агротехнічних та хімічних заходів. З агротехнічних заходів у першу чергу варто звернути увагу на:

  1. виснаження кореневища шляхом проведення багаторазового дискування;
  2. лущення ґрунту (на 12-14 см за посушливих умов та на 5-8 за наявності вологи) після збирання культури задля знищення осоту, що проріс з насіння;
  3. оранка на глибину 27-32 см з метою підняття на поверхню та висушування кореневищ.
undefined

Через високу конкурентоспроможність осоту його ЕПШ становить лише 2-3 рослини на 1 м². У разі появи такої кількості рослин варто переходити до хімічного контролю осоту. Найбільшу ефективність мають препарати суцільної дії на основі гліфосату, внесені до сівби або відразу після збирання попередника. Під час ранніх стадій розвитку бур'яну його контроль в посівах проводять за допомогою синтетичних ауксинів (клопіралід) або імідазолінонів (імазамокс, імазапір), а на більш пізніх етапах росту осоту (до досягнення ним висоти 10-15 см) "в бій" ідуть сульфонілсечовини (дикамба, тифенсульфурон-метил тощо). Це можуть бути такі препарати: Альфа-ПіралідМастакЦукрон+ , Євро-ЛайтнінгЄвро-Лайтнінг+СанталГенезісДіанатАльфа - ДикамбаГранстар ГолдТриатлон.

Made with